Група британських вчених з Сент-Ендрюського університету запропонувала мільйон доларів тому, хто впорається із старовинною шаховою задачею під назвою "Завдання про вісім ферзів".

На офіційному сайті університету повідомляється, що загадку сформулювали ще в 19 столітті, а суть її полягає в тому, щоб розставити всіх ферзів таким чином, щоб жоден з них не потрапляв під удар будь-якого іншого. Це дуже складне завдання, якщо пам'ятати, що ферзь б'є всі клітини по горизонталі, вертикалі і діагоналі.

Ще одна "фішка" завдання полягає в тому, що рішення для стандартної шахівниці в 64 клітини знайшли ще в 1850 році, а сучасним вундеркіндам пропонується розставити їх на поле розміром 1000 на 1000 клітин. Чим більша дошка і більше фігур, тим складніше вирішити задачу. На сайті повідомляється, що комп'ютерна програма починає виснути через такі габарити.



Автори проекту зазначають, що ті, хто зможе вивести алгоритм швидкого вирішення завдання, зможуть адаптувати свою програму і під інші проблеми, такі як, наприклад, дешифрування кодів в мережі.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Нагадаємо, раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що в мережі назвали п'ять найскладніших комп'ютерних ігор.