Днями генпрокурор Юрій Луценко виступив з ініціативою створити окремий слідчий ізолятор для військових, які вчинили тяжкі злочини в зоні АТО.

За даними ГПУ, на даний час нараховується більше півтори сотні тих, кого підозрюють у вбивстві чи нанесенні тілесних ушкоджень.

"Ми їх не можемо відправити в іншу область... Я пропоную Міністерству оборони створити спеціальний ізолятор у цій області. Можливо, це б зняло певні моральні проблеми стосовно тих, кого тримають в ізоляторах загальних", - пояснив Луценко.

Подібна пропозиція вже спровокувала шквал обговорень. Одним із перших свою думку з цього приводу висловив відомий волонтер Мирослав Гай, який знає про ситуацію на фронті не з чуток.

На своїй сторінці у Facebook він зазначив, що підтримує ідею, адже більше двох мільйонів військових досі чекають на рішення суду просто в районі лінії розмежування. Проте звинувачення не завжди підтверджуються, факти можуть підтасовувати: інкримінують мародерство чи вбивство, затримання правоохоронців.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Поширилася практика, думаю, не без участі ФСБ, громадян, що живуть на окупованих територіях і за всіма законами є українцями, але підтримають режим Путіна, писати заяви до поліції чи прокуратури на наших вояків, часто без жодного реального складу злочину, що виливається у пониження боєздатності наших підрозділів, бо офіцерам з окопів доводиться або їздити, або писати відписки до прокуратури", - пояснив волонтер.

На думку Гая, окремого розгляду потребують випадки вчинення злочинів у стані алкогольного сп'яніння, або вбивств через порушення елементарних правил безпеки: із 2014 року таких зібралося чимало.

Важливий також моральний бік питання: військові не можуть знаходитися в одній камері із кримінальниками, наприклад, ВІЛ-інфікованими наркоманами.

"І генерал, що прийняв на себе всю тяжкість рішення направити у бій підрозділ, або полковник, чию техніку розх**ячили, а йому інкримінують розтрату через відсутність документації… Бо не можна людину, що ризикує життям заради всіх, які б не були її мотиви, прирівнювати до простих крадіїв чи грабіжників. Звичайно, йдеться не про тих, хто вчинив тяжкі злочини, як ґвалтування, катування, і де є беззаперечні докази", - зазначив він.

Долучити до створення такого ізолятора волонтер пропонує не тільки офіцерів Генштабу, а й кваліфікованих юристів та адвокатів. Не обійдеться і без психологів і військових трибуналів:

"Інакше, колись ви почуєте від хлопців, а йдіть ви захищати себе самі, шановні", - підсумував Гай.

Як повідомляв портал "Знай.ua", співробітниця столичного СІЗО налагодила бізнес на ув'язнених.