Вчора Верховна Рада України прийняла реформу про освіту. За документ №3491-д проголосували 255 депутатів. Тепер школу чекає досить багато різних нововведень і змін, які будуть досить незвичними для батьків і вчителів. Тому, ми вирішили розповісти вам, які будуть зміни у школах у зв'язку з новою реформою освіти.

Реформа освіти 2017: 12-річна школа

З цього року і далі всі, хто вступив у школу тільки в цьому році, будуть вчитися 12 років. Цей період буде складатися з початкової освіти – 4 роки, базової середньої освіти – ще 5 років, і профільної середньої освіти – ще 3 роки. До речі, останню можна отримати в ліцеях, або навчальних закладах професійної освіти. В школу діти будуть йти, як і раніше, з 6 або 7 років.
Варто врахувати, що після кожного освітнього рівня, знання школярів будуть перевіряти за допомогою державної атестації. Після молодшої школи вона буде проводитися тільки заради загального моніторингу, та ніяк не впливатиме на подальше навчання у школі.


А ось профільну освіту буде розділено на два різних напрямки: загальноосвітній і професійний.
Загальноосвітній рівень – допоможе учневі підготуватися до університету і буде сфокусований на поглибленому вивченні окремих предметів, які знадобляться дитині в подальшому.
Професійна освіта в школі буде орієнтована відразу на ринок праці, враховуючи здібності, і готувати школярів відразу до роботи після 12 класу.

Реформа освіти 2017: зарплати вчителів

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Завдяки тому, що законопроект все-таки прийняли, зарплати вчителів повинні підвищитися. Верховна Рада доручала Кабміну забезпечити поетапне підвищення зарплат вчителів. Таким чином, до 2023 року працівники освіти повинні отримувати в гіршому випадку чотири прожиткових мінімуми.
Якщо на даний момент в середньому вчитель отримує 6 736 грн, то до 2023 року зарплата буде становити мінімум 9600 для вчителів з низькою кваліфікацією.
А кожна наступна кваліфікація буде підвищувати зарплату вчителя на 10 відсотків. Так само, за підвищення категорії вчителю також буде давати плюс 10 відсотків до зарплати. От тільки, чи враховували вони інфляцію та інші причини підвищення цін, невідомо.