Інцидент із випробуваннями у КНДР та ядерна загроза для всього світу посунули питання конфлікту на Донбасі в сфері уваги міжнародної спільноти. Проте саме в Україна були б всі шанси мати такий сами вплив, як і у Північної Кореї, якби не відмовилася від третього за розміром потенціалу.

Відповідну думку в ефірі телеканалу ZIK висловив лідер політичної партії "Основа" Андрій Ніколаєнко.

Хоча особливо гостро небезпеку почали розуміти тільки зараз, політик наголошує: вона виникла не раптово, не кілька тижнів чи років тому. Минуло десятиліття відтоді, як Північна Корея оголосила про намір створити власну ядерну зброю, кількість якої, до речі, досі не можуть порахувати. Розробки відбуваються під грифом секретності, а офіційна статистика звітує тільки про десятки боєголовок.

Ніколаєнко провів паралелі із Мінськими угодами: саме таким шляхом тоді намагалися вирішили північнокорейське питання:

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

"Тоді розпочалися шестисторонні перемовини, які як і наші у Мінську ні до чого не призвели. Входили представники двох Корей, США, Японія, Росія та Китай. Здебільшого центр впливу був у Пекіні, адже саме Китай завжди мав можливість змінити ситуацію", - зазначив він.

Лідер "Основи" нагадав: представникам КНДР також свого часу казали точно те саме: натякали на приклад України, та й наші дипломати всіляко намагалися переконати у необхідності згортання своєї програми. Сьогодні все сталося навпаки.

"Колись їм казали: вам не потрібна ядерна зброя, як елемент захисту, безпеки, тому що є успішний приклад України, яка відмовилася від третього за розміром ядерного потенціалу, їй наддали міжнародні гарантії і в неї все добре. Це криза загальної безпеки. Зупинка війни на Донбасі має розглядатися не в контексті українсько-російських відносин, а тільки в комплексі з іншими", - підсумував він.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ядерну загрозу різних країн показали в цифрах.