В якості доказу можливості існування життя на Марсі дослідники пропонують наявність бору, виявленого в мінеральній жилі біля кратора Гейл. Речовину було виявлено пересувною лабораторією Curiosity, передає Geophysical Research Letters.

Нагадаємо, що бор відіграє важливу роль у формуванні РНК. Моносахарид рибози, один з ключових компонентів рибонуклеїнових кислот, не дуже стабільний, так як легко розчиняється у воді. Водний же розчин бору, борат, стабілізує рибозу і дозволяє вибудувати РНК.

«Борати — один з можливих містків від простих органічних молекул до РНК. Без РНК немає життя. Наявність бору говорить нам про те, що якщо на Марсі була органіка, подібні хімічні реакції могли відбуватися», — говорить Патрік Гасда, співробітник Національної лабораторії в Лос-Аламосі.

Знахідка Бору в мінеральній жилі сульфіду кальцію свідчить про те, що раніше він був розчинений в озері, яке колись заповнювало кратор Гейл. Значить, живі істоти могли мешкати в цій воді. Рівень кислотності і температурний режим дозволяли це.

«Ми виявили борати в кратері Марса, яким 3,8 млрд років, менше, ніж ймовірний час формування життя на Землі, — говорить Гасда. — По суті, це означає, що умови, які могли стати поштовхом до розвитку життя, могли існувати на стародавньому Марсі незалежно від Землі».

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Як раніше повідомляв портал "Знай.ua", наступною цілю дослідників може стати Венера.