У комітеті Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони сталась суперечка між народними депутатами і віце-спікером Оксаною Сироїд. Вона вважає, що застосування української армія в зоні АТО суперечить Конституції.

Відео її виступу опублікували в Youtube. На засіданні комітету підтримали рішення відхилити законопроект про тимчасово окуповані Росією території, а відповідну законодавчу ініціативу нардепа від "БПП" Мустафи Найєма направити на доопрацювання.

Сироід сказала, що на сьогоднішній день законодавчо не регулюється застосування ЗСУ на Донбасі.

"Застосування ЗСУ згідно з Конституцією відбувається, коли ВР дає згоду на застосування збройних сил. Коли ви говорите, що АТО є підставою для застосування ЗСУ, то це не так", - підкреслила віце-спікер Ради.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Її заява викликала бурхливу реакцію. Нардеп Юлій Мамчур заперечив позиції Сироїд.

"Я прошу вас ніколи не застосовувати до ВСУ таких принизливих заяв, що ми застосовуємо їх незаконно. Все давно вже унормовано. Є ситуації застосування ЗСУ. І антитерористична операція входить в перелік таких ситуацій", - підкреслив він.

Нардеп від "Самопомочі" Павло Кишкарь вважає, що слова віце-спікера ображають українських воїнів. Її заяви, за словами нардепа, будуть цитувати пропагандистські канали Кремля, акцентуючи увагу на тому, що ЗСУ незаконно застосовують на Донбасі.

Решта депутатів також розкритикували позицію Сироїд. Вони заявили, що захист території України - персональна відповідальність президента.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, депутати розглянуть законопроект про реінтаграціі Донбасу. У ньому планується замінити термін "Антитерористична операція".