Відносно мала територія і специфіка розташування змушують Нідерланди боротися за кожен клаптик суші. Раніше проблема вирішувалася за рахунок нескінченної кількості дамб і каналів, однак схоже, що цього рішення вже не достатньо.

Морський науково-дослідний інститут пропонує виходити з ситуації шляхом створення штучних плаваючих островів. У таких островів може бути різне призначення і діаметр до 5 метрів. Модульне з'єднання трикутних секцій дозволить надати острову необхідний розмір і форму. Крім житлових, громадських і промислових функцій острова можуть займатися генерацією енергії, одержуваної від морських хвиль і сонячного світла.

Варто зазначити, що на шляху реалізації проекту стоїть поки ще велика кількість невирішених питань, починаючи від способу постановки острова на якір і завершуючи наслідкіми його впливу на морську екосистему.

У пошуках оптимальної системи кріплення модулів дослідний інститут проводить випробування експериментальної моделі, що складається з 87 секцій, в спеціальному басейні. У приміщенні цього басейну можна моделювати морські течії, вітер і навіть невеликі шторми.

"Рівень моря підвищується з кожним роком і площа доступною для життя суші зменшується пропорційно. З-за цього все більше людей концентрується у великих містах, що є причиною маси проблем", - розповідає Олаф Уоэлс, керівник проекту плаваючих островів інституту MARIN, - "Стримування моря за допомогою будівництва дамб вже не є ефективним рішенням, і будівництво плаваючих островів є одним з небагатьох альтернативних варіантів".

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Як раніше повідомляв портал "Знай.ua", нідерландська компанія постачала комплектуючі для Керченського моста.