Якщо ягня загубиться, то без проблем зможе відшукати своїх родичів у величезному стаді зовні схожих одна на одну овець. Завдяки чому ж це можливо? Завдяки механізму імпринтингу, тобто миттєвої фіксації в ранньому віці. Подібний механізм спостерігається практично у всіх тварин. Довгий час його коріння були приховані від учених.

Але тепер стало зрозумілим – справа в запахах.

Відкрити загадку допомогли пуголовки. Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго з'ясували, що за перші кілька днів пуголовки з допомогою спеціальних рецепторів запам'ятовують запах своїх братів і сестер, і намагаються надалі триматися ближче до них. "Рідний" запах викликає задоволення, а сторонні – протилежну реакцію.

Однак, якщо на тривалий час помістити пуголовка в воду насичену чужими запахами, то незабаром в його нервовій системі відбуваються зміни і на умовно "чужий" запах він починає реагувати як на "свій". Ймовірно, з цим механізмом пов'язані вікові зміни уподобань. У дитинстві пуголовки прагнуть знаходитися з родичами, а в період статевого дозрівання починають більше цікавитися чужими. Судячи з усього це страхує їх від споріднених зв'язків.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

В цілому отримані результати зможуть допомогти зрозуміти коріння соціальних вподобань у тварин і людей. Наприклад, коли ми вирішуємо, чи подобається нам хтось, ми аналізуємо безліч ознак, і чужий запах цілком може бути рівноправним членом «рівняння соціального уподобання», яке намагається вирішити наш мозок.

Раніше портал "Знай.ua", повідомляв як отруйні жаби переносять власну отруту