В сучасних умовах військова справа пов'язана з використанням величезної кількості технічних засобів, які так чи інакше споживають електроенергію. Але що робити, якщо бойові дії тривають кілька днів поспіль, а генератора під рукою немає? Американські хіміки створили чарівний порошок, який, контактуючи з водою навіть в малих кількостях здатний виділити значний обсяг теплової енергії. В польових умовах це могло б забезпечити всі найважливіші прилади електроенергією, вважають розробники.

Як часто трапляється, допоміг випадок. Американські вчені додали у воду наногальваничний порошок на основі алюмінію. В результаті почалася бурхлива реакція, яка супроводжувалася бурлінням води і сильним виділенням тепла. Як з'ясувалося причиною бурління стала реакція гідролізу при якій вода розпадається на складові частини, газоподібні молекули водню і кисню. Треба зауважити, що алюміній і раніше застосовувався для одержання водню, однак це вимагало додаткових умов у вигляді, високої температури, хімічних каталізаторів або електрики.

Нове речовина не потребує всіх цих допоміжних умов. Досить змішати порошок з водою і отримати енергію. Згідно з розрахунками розробників один кілограм порошку може виділити при гідролізі 220 кіловат за 3 хвилини. Вчені вважають, що продуктивність суміші можна збільшити як мінімум удвічі.