Яскрава шапочка у дятла є вірною ознакою того, що самець бадьорий, здоровий і сповнений сил. Елементи зовнішності, покликані привертати увагу, зустрічаються в природі у самців багатьох видів птахів і тварин. Кожен з нас пам'ятає пишні хвости павичів і півнів. В цілому, чим шапочка дятла яскравіше, тим більше у нього шансів отримати згоду від самки на залицяння.

Самі ж самки у дятлів, та й в інших птахів, як правило, виглядають більш непомітно. Та й ні до чого їм яскраве забарвлення, адже це може стати причиною небажаної уваги хижаків в період висиджування яєць і вигодовування пташенят.

Червоний колір забезпечується за рахунок спеціальних пігментів – каротиноїдам. Каротнаіди можуть мати тільки рослинне походження. Це означає, що вони потрапляють в організм птиці або з частинами рослин, прийнятих в їжу самими птахами, або в складі комах, що харчуються цими рослинами. Таким чином, чим більше їжі поглинає особина, тим більше шансів у неї отримати оперення пояскравіше. Так і виходить, що найяскравіші самці, як правило, є ще й найбільш вгодованими і здоровими. Цей механізм природного відбору дозволяє самкам вибрати партнера для творення максимально життєздатного потомства.

Як повідомляв раніше портал "Знай.ua", в Карпатах засняли велику зграю лелек

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще