Правозахисна організація Statewatch оприлюднила дані, згідно яким, Естонія, головуюча нині в Раді Європейського Союзу, намагається проштовхнути нове законодавство, нібито спрямоване на захист авторського права. Прибалтійська країна активно підбурює до цього кроку інших членів союзу. Пропоноване рішення зобов'яже власників сайтів платити за використання посилань на сторонні джерела і встановити жорсткі механізми фільтрації інтернет-контенту, на зразок тих, що діють в Китаї. Дана пропозиція висунута в рамках обговорення реформи Директиви ЄС про авторське право.

Питання піднімається вже не вперше і раніше в ЄС вже обговорювали подібні заходи. Одними з перших під удар потрапили б новинні ресурси. Великі медіа-корпорації висловили підтримку такому рішення, проте, після шквалу критики відмовилися.

Основна проблема, що спливає в цьому питанні – захист особистих даних і права особистості на самовираження. Адже програмам-фільтрам доведеться сканувати весь завантажуваний контент, включаючи й особисте листування.

Первісна версія «податку на посилання» була відхилена в липні 2015 року разом з двома іншими вкрай суперечливими законами, які повинні були анулювати ліцензію Creative Commons (право на випуск контенту безкоштовно або як суспільного надбання) і скасувати «Свободу панорами» (право робити фотографію предмета, захищеного авторським правом, без необхідності сплатити ліцензійних зборів). Також було піднято питання чималої вартості такої технології. Обговорення даної пропозиції проходитиме 11-12 вересня 2017 року в рамках засідання Робочої групи з питань інтелектуальної власності.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Раніше портал "Знай.ua" розповідав про спробу ФБР отримати доступ до приватних листувань.