Як передає Sundaynews, шотландським дослідникам вдалося розгадати загадку старіння. Генетики вже довгий час сперечаються над тим, для чого тваринам необхідна старість. Багато вважають, що таким чином в природі відбувається закономірна зміна поколінь.

Першими, у кого відкрили набір генів, пов'язаних з «програмою старіння», виявилися голі землекопи. Потім у інших гризунів — мишей — генетики виявили в мозку зону, яка відповідає за процес старіння всього організму. Фахівець в області генетики університету Единбурга Сет Грант зазначив, що вивчення змін мозку внаслідок його старіння допоможе створювати засоби, що запобігають розвиток шизофренії або сповільнюють хід старіння.



В результаті досліджень Гранта і його колег з'ясувалося, що деякі гени в дитинстві, зрілості і старості виявляють підвищену активність. Потім виявилося, що у коротких молекул РНК і декількох десятків генів з настанням старості змінюється функціонування. Причому подальші зміни відбуваються не тільки в нейронах, але і у допоміжних мозкових тканинах.

При цьому вчені відзначають, що зміни, пов'язані зі старінням, у мозку чоловіки починають відбуватися набагато раніше, ніж у жінок. За словами генетиків, це явний доказ того, що мозок у жінок старіє повільніше.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про ліки, які продовжують термін життя