Позавчорашня паніка в київському метро викликала неоднозначну реакцію у користувачів соціальних мереж. 11 вересня ввечері більш ніж дві години не працювали чотири станції на "синій" гілці - Тараса Шевченка, Петрівка, Контрактова площа та Поштова площа.

У столичному управлінні ДСНС повідомили, що в 18.37 в тунелі між станціями Контрактова площа і Тараса Шевченка через кортке замикання в генераторі автоматичної сигналізації сталося задимлення без послідуючого горіння.

На щастя, все обійшлося - пасажирів евакуювали, все оперативно загасили, і метро відновило свою роботу в штатному режимі.

Багато пасажирів знімали на телефони подію, та виклали в інтернет.

"Водій просить потримати двері і гасить щось прямо під нами. Йде. Повертається знову і знову гасить. Каже, що нічого страшного, пожежі немає, просто якийсь дим. Дим, до речі, вже наповнив собою наш задушливий вагон і стає важко дихати. Так проходить ще кілька хвилин: водій бігав по вагону, диспетчер щось кричала ... у підсумку водій погасив цей "якийсь дим", і ми поїхали", - повідомила Каріна Коцюруба на своїй сторінці в соціальні мережі.



Деякі пасажири були відверто налякані подією.

Знай.ua задався питанням - що робити в разі НП в метро?

Зона підвищеної небезпеки

Жителі великих міст з упевненістю стверджують, що найзручніший вид транспорту - це метро. Київ в цьому не виняток. Ні пробок, ні запізнень, просто сів і поїхав. Але варто пам'ятати, що це ще й "зона підвищеної небезпеки".

Наприклад, в 2012 році на станції "Осокорки" виникла пожежа через коротке замикання електропроводів. Пожежа почалася прямо на пероні. НП спровокувала паніку і на кілька годин паралізувала підземку. Тільки в червні цього року на станції "Академмістечко" під поїзд метро кинувся чоловік-суіциднік. А в травні чоловік впав на рейки на станції "Дарниця" - імовірно, випадково.

Буває, що в метрополітенах гинуть люди, відбуваються теракти, суїциди і просто нещасні випадки.

І навіть невеликий збій в графіку руху зазвичай призводить до стовпотворіння і легкої паніки серед пасажирів.

В інших країнах у підземках відбувалися куди страшніші випадки.

3 квітня цього року стався вибух в Петербурзькому метрополітені між станціями "Сінна площа" і "Технологічний інститут". Внаслідок терористичної атаки 16 осіб загинуло та 103 постраждало.



У березні 2016 року серія терористичних атак, що торкнулися в тому числі метрополітен, сталаися в Брюсселі. Вранці, стався вибух на станції в поїзді, що знаходився між станціями "Малбек" і "Шуман". В результаті атаки, відповідальність за яку, як і за два інших вибухи, взяло на себе "Ісламська держава" загинуло 20 осіб, понад 100 осіб було поранено.

У 2005 році в лондонському метрополітені стався теракт, який прийнято вважати першим терактом, що стався в Західній Європі. У метро вибухнули три бомби з інтервалом в 50 секунд на різних станціях лондонського метрополітену. Четвертий вибух прогримів через годину вже над землею - в автобусі на Тевісток-сквер. Чотири вибухи забрали життя 52 осіб, ще 700 осіб були поранені, також загинули чотири терористи-смертники, які влаштували вибухи.

У мирній Білорусі в мінському метрополітені стався вибух в 2011 році, в результаті атаки загинуло 15 осіб та постраждало більше 200.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Втім, не тільки терористи стають причинами трагедії. У 1982 році в Москві на станції "Авіамоторна" сталася поломка ескалатора - в результаті він набрав повний хід на швидкості, гальма не спрацювали і людей просто понесло вниз. В результаті тисняви ​​загинуло 8 осіб, понад 100 постраждали.

Найстрашніша аварія за всю історію світового метро сталася в 1995 році в Баку. Між станціями "Улдуз" і "Наріманова" в одному з вагонів загорівся тяговий двигун, і запанікувавший машиніст вирішив зупинити потяг в тунелі. Виникла паніка - люди душили один одного в вагонах, а вибравшись, йшли у напрямку вітру і задихалися в диму. В той день в метро загинуло 289 осіб.

Пожежа в метро

Якщо раптом в метро почалася пожежа, або задимлення, як вчора, перше, що радять фахівці - це не панікувати. Ваша паніка може призвести до того, що панікувати почнуть інші пасажири, в результаті можлива тиснява в натовпі і інші неприємні моменти.



У разі диму і вогню - потрібно звернутися до найближчого співробітника метрополітену або поліції, зв'язатися по екстреному зв'язку з машиністом.

"Якщо ви перебуваєте на пероні - спробуйте оцінити обстановку, визначивши масштаб події, і намітивши напрямок для евакуації. Треба триматися подалі від шляхів - в паніці люди можу зіштовхнути один одного на рейки. Якщо паніка почалася, намагайтеся не втискатись в натовп. Якщо побачили або відчули задимлення - зв'яжіться з машиністом, використовуючи кнопку екстреного зв'язку. У кожному вагоні є вогнегасник. Інструкція по застосуванню написана на його корпусі", - радить речник Київського метрополітену Наталія Макогон.

Якщо вагон задимлений, потрібно лягти на підлогу, там найменше скупчення диму, яким можна отруїтися. Наприклад, при горінні поролону, який є в сидіннях, з димом виділяється найнебезпечніша речовина - синильна кислота, яка може отруїти навіть через шкіру.

Перед евакуацією, персонал повинен провести ряд заходів - знеструмити контактну рейку, ввімкнути аварійне освітлення тощо. Після цього піде сигнал по гучному зв'язку з інструкціями по евакуації і відкриються двері. Тільки тоді і можна виходити.

Піти з життя красиво

За статистикою, за рік в київському метро сталося більше 10 падінь на рельси. Багато закінчилися летальним результатом.



За даними поліції, найчастіше суїциди скоюють на станціях "Арсенальна" і "Шулявська". Експерти назвали ці станції як геопатогену зону з поганою аурою.

Але самогубці є не тільки в Києві. 21 січня цього року, в Харкові на станції "Площа Конституції" чоловік кинувся під поїзд в метро - його встигли врятувати, дістали з-під вагона, а лікарі, що приїхали, наклали на шию бандаж і госпіталізували.

"Є певні прописані правила. Психологічно до цього ніяк себе не підготуєш. Якщо це вже сталося, потрібно реагувати миттєво. У посадовій інструкції прописані такі моменти, є інструкція з порятунку людини, яка кинулась під поїзд. Якщо ви бачите, що пасажир кидається під поїзд, ви повинні вжити всіх заходів екстреного гальмування: кран, петля - все, щоб зупинитися. Якщо не виходить, то машиніст повинен визначити, чи зможе він дістати людину, чи не затиснуло її колесами, і доповісти диспетчеру для зняття високої напруги. Якщо розуміє, що витягти неможливо - доповідає диспетчеру, і той повинен вислати ПВС для допомоги", - розповів один з машиністів.

Інша справа, якщо людина ненавмисно потрапила на рейки.

"Не треба намагатися вибратися самому, якщо вже опинилися на рельсах. Під платформою йде контактна рейка високої напруги і людина ризикує отримати удар струмом.

Найкраще постаратися добігти до початку платформи, куди прибуває "голова" поїзду. Выдносно безпечне місце - чорно-біла смугаста перекладина між рейками. Саме біля неї зупиняється перший вагон потягу. Якщо машиністу не встигнуть повідомити про подію, то навіть в штатному режимі він зупинить поїзд саме до цієї смуги. Трохи далі в тунелі за цією поперечиною починаються службові комунікації.

Якщо ви впали вниз, а поїзд зовсім поруч, потрібно падати в канал між рейками, по можливості ногами до поїзда і на живіт, ноги щільно притиснути одну до одної і до землі, голову піджати і притиснути до землі, руки притиснути уздовж тіла. У такому положенні поїзд проїде не зачепивши. При гальмуванні буде шум, тепле повітря іноді навіть іскри. Не варто ворушитися і життя буде врятоване", - радить Наталія Макогон.

Якщо ж ви побачили, що хтось впав на рейки, не намагайтеся витягнути його з боку контактної рейки, а тим більше стрибати слідом. Потрібно повідомити працівникам метрополітену про те, що людина в біді. І якщо поїзд близько, поясніть тому хто впав як себе вести і як лягти між рейок, щоб поїзд не зачепив. Бажано накрити голову, не піднімати руки і ноги, щоб одяг не задирався і, таким чином, не рухатися, чекати допомоги.

Тероризм, як бич суспільства

До 2013 року, за даними СБУ, в країні не діяла жодна терористична організація, а також не було жодного елемента або філії міжнародних терористичних груп.

У Київському метрополітені регулярно попереджають - повідомляти співробітникам і поліції про всі дивні предмети в метро.



У разі, якщо у вагоні метро або в приміщеннях метрополітену ви помітили залишені без нагляду речі, слід негайно звернутися до чергового по станції. Ні в якому разі не намагатися розглядати залишені речі самостійно, оскільки це може бути вибуховий пристрій.

Мало хто знає, що у випадку виявлення, кожна станція метро обладнана спеціальною кімнатою, де той самий "дивний предмет" буде чекати приїзду саперів.

На жаль, від вибухів не застрахований ніхто. Експерти тільки констатують, що в закритому просторі вибухова хвиля згасає довше і вражає сильніше. У вагоні вона, перш за все, потрапляє в тих людей, які знаходяться найближче до центру вибуху. Пасажири на периферії можуть обійтися легкими травмами. Крім цього, в замкнутому просторі травмувати можуть осколки, які вибухова хвиля відколола від навколишніх предметів. Травми можуть виникнути не тільки під час, але і після вибуху. Наприклад, під час масової евакуації, коли натовп людей поспішає на ескалатор.

Вижити в такому випадку - це чисте везіння.

Якщо все-таки пощастило не опинитися в епіцентрі вибуху, не варто на ходу стрибати з вагона і хапатися за металеві деталі вагона - вони можуть бути під напругою. Тут краще дочекатися команди співробітників метрополітену. У 2004 році машиніст московського метро Володимир Горєлов був нагороджений орденом "За мужність". Після вибуху в одному з вагонів між станціями, Горєлов загальмував, але не зміг подати сигнал через пошкоджене обладнання. Машиніст вискочив з поїзда, додзвонився до диспетчера по телефону, встановленому в тунелі, дочекався, поки знеструмлять контактну рейку, відкрив двері і випустив пасажирів. В результаті евакуації ніхто не постраждав.

А в іншому випадку, який також стався в московському метро, ​​машиніст разом з помічником після вибуху замкнулися в кабіні потягу, закрили руками очі, поки в такому стані їх не знайшли рятувальники.

У нас, на щастя, не дивлячись на складну обстановку на сході, такого не відбувалося, і сподіваємося, що і не відбудеться. Але знати елементарні правила безпеки все ж варто - як то кажуть, попереджений, значить - озброєний. Тим більше, що українці люблять подорожувати і вже отримали безвіз - а теракти трапляються навіть в самих безпечних містах Європи.