Правозахисний центр "Меморіал" визнав українського режисера Олега Сенцова і кримського активіста Олександра Кольченка, яких російська влада звинувачує у тероризмі, політичними в'язнями.

Про це йдеться в прес-релізі організації.

"Низка факторів дає зрозуміти, що справа має очевидний політичний підтекст. Одним з них є постійне недоречне згадування "Правого сектора". У слідства немає жодних реальних даних, що свідчать про те, що Сенцов або Кольченко мають якийсь стосунок до цієї забороненої в Росії організації", - наголошується в документі.

Правозахисники заявляють, що безпрецедентним є і примус обвинувачених до зміни громадянства з українського на російське, незважаючи на те, що вони вважають себе громадянами України і єдиними документами, що засвідчують їхню особу, є українські паспорти. Це призводить до порушення їхніх прав: до обвинувачених не допускають українського консула, їх не може захищати український адвокат.

"Ми вимагаємо негайного і безумовного звільнення Олега Сенцова, його повної реабілітації та ретельного розслідування його заяв про катування з боку ФСБ. Ми також вважаємо, що з Олександра Кольченка має бути знято обвинувачення в участі у терористичному співтоваристві, а звинувачення в теракті перекваліфіковано на адекватну правопорушенню статтю (наприклад, ч. 2 ст. 167 КК РФ, знищення чужого майна шляхом підпалу). При цьому обвинувачуваного негайно має бути повернуто до Криму, згідно з міжнародним правом, а слідство повинно припинити приписувати йому російське громадянство", - йдеться в заяві правозахисної організації.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Головний свідок обвинувачення у справі Сенцова відмовився говорити

Нагадаємо, слухання у справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка проходять у Північно-Кавказькому військово-окружному суді в Ростові-на-Дону.

На думку слідства, Сенцов був організатором "терористичної" групи "Правого сектора", яка скоїла підпал офісів "Російської громади Криму" і партії "Єдина Росія" в Сімферополі й планувала низку терактів. Сенцов усі звинувачення відкидає.