Більшість жителів Нідерландів вважає російську владу прямо чи опосередковано винною у катастрофі Boeing-777 МН17.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного минулого тижня групою Мауріса де Хонда, повідомляє нідерландське видання nu.nl.

"79% нідерландців переконані, що російська влада прямо чи опосередковано відповідальна за збиття літака МН-17 минулого року на сході України", - пише видання.

При цьому протягом року збільшилась кількість людей, які вважають, що літак збили безпосередньо російські військові. Якщо рік тому ця цифра складала 6%, то тепер так вважає 29% нідерландців. 56% дотримуються думки, що літак збили проросійські сепаратисти.

Варто зауважити, що дослідження проводилось після того, як Росія наклала вето в Радбезі ООН на створення міжнародного трибуналу, який мав притягнути до відповідальності винуватців катастрофи.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Читайте також: 5 країн мають альтернативи трибуналу по Boeing

Відповідаючи на запитання, якими можуть бути подальші кроки, більшість нідерландців (61%) назвали створення спеціального кримінального суду за участі 5 країн (України, Нідерландів, Австралії, Малайзії та Бельгії), яких найбільше торкнулася катастрофа. 22% вважає, що потрібно продовжити зусилля щодо створення трибуналу через ООН. 4% хоче, щоб винуватці постали перед голландським судом.

Читайте також: Росія повторно блокуватиме створення трибуналу щодо MH17 - Чуркін

Нагадаємо, Україна, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Малайзія звернулися до Ради безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН-17 у небі над Донбасом рік тому. Однак на засіданні Радбезу ООН 29 липня Росія наклала вето на відповідну резолюцію.

Внаслідок катастрофи малайзійського Boeing-777, що 17 липня 2014 року виконував рейс за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур і був збитий над Донбасом, загинули 298 осіб. Більшість жертв були громадянами Нідерландів.