У Колумбійському інженерному університеті створили штучну м'яз, здатний витримати масу, яка в 1000 разів перевищує його власну, повідомляє Science Daily. Після цього винаходу створення надсильних роботів стане реальністю.

Більш ранні спроби створити штучний м'яз ґрунтувалися на застосуванні гідравліки або пневматики. Це не дозволяло зменшити конструкцію і зробити її, в достатній мірі, автономною. Далеко не для кожної задачі підходили такі м'язи. Новий ж м'яз значною мірою копіює свій природний аналог. Він створений з каучуку з використанням інших хімічних добавок. Електричні імпульси змушують його скорочуватися до потрібних розмірів або витримувати статичні навантаження. На відміну від натуральних прототипів, він здатен розширюватися аж в 15 разів.

Окремою перевагою нового матеріалу є м'якість. Це важлива властивість відкриває для майбутніх роботів безліч сфер застосування, де треба взаємодіяти з крихкими або живими об'єктами. Наприклад, в медицині або виробництві ліків.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про створення біонічного ока

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще