Кілька днів тому в Києві відбулася презентація настільної гри "Переселенська блуканина", яку розробила громадська організація "Радник з питань ВПЛ" за підтримки Міністерства соціальної політики і міжнародних партнерів. За словами творців гри, в ній відображені всі митарства, на які приречені переселенці з окупованих територій України.

Втім, уже на презентації координатори проекту заставили задуматисьуважних слухачів над етичною стороною цієї гри. Слова: "якщо не вистачає сил рухатися вперед , ви завжди можете повернутися жити на непідконтрольну територію", прозвучали досить неоднозначно.

"Ми пропонуємо гравцям перевтілитися у внутрішньо переміщена особа і спробувати пройти шлях, який добре відомий кожному переселенцю. По черзі кидайте кубик і наведіть фішки на ту кількість ходів, яка випаде. Читайте опис ситуації і подальші вказівки до дій. Якщо не вистачає сил рухатися вперед , ви завжди можете повернутися жити на непідконтрольну територію", - сказали координатори проекту під час презентації.

Ближче ознайомлення з грою залишає вкрай неприємні почуття. Так, прямо "з порогу", у грі "переселенців" вітають з тим, що вони залишилися без будинку, роботи і звичного середовища проживання:
"Вітаємо, ви - переселенець. Тепер варто зайнятися офіційним оформленням статусу і отримати довідку ВПЛ (внутрішньо переміщена особа). Значить, доведеться пропустити хід", - з такого з "радісного" повідомлення починається гра.

Далі – ще "цікавіше". Особливу увагу привертає пункт 89, в якому необхідно доглянути за хворим родичем на непідконтрольній території. Пораді звучить так: "по дорозі спробуйте не загинути, не втратити свої гроші, тому що життя там недешева".

В соцмережах ця гра викликала бурхливе обговорення. Більшість дописувачів обурені, однак є і такі, хто щиро вірить, що гра зможе прищепити співчуття.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Тепер в переселенців можна ще й пограти, як в Бінго",

"Дивно, чому до цих пір немає гри "геноцидик" або "похорони родича", або що-небудь за мотивами" відділення онкогематології",

"Переселенці в цю гру вже награлися хоч греблю гати, а інші не уявляють, через що їм довелося пройти. Може бути, хоч так, в грі, вдасться прищепити співчуття? ",

"А може наші чинуші придумають гру для сиріт – «Сирітська блуканина»? Або для жертв сексуальних злочинів і змоделюють 76 ситуацій зґвалтування… Дійсно, навіщо витрачати гроші на реальну допомогу", - пишуть українці.

Як повідомляв портал "Знай.ua", переселенці з Донбасу, яких війна змусила шукати прихисток в інших областях України, віддячили львів'янам за гостинність та допомогу. У місті звели алею троянд, кошти на яку зібрали самі переселенці.