Росія повторно подала в ООН заявку на розширення меж континентального шельфу в Арктиці за рахунок приєднання хребта Ломоносова та інших ділянок дна Північного Льодовитого океану.

Про це повідомляє Русская служба ВВС.

У заявці Росії говориться, що ці ділянки дна є природними компонентами материкової окраїни - саме на цій підставі Конвенція з морського права дозволяє розширювати економічну зону держав,

Міністр природних ресурсів і екології Росії Сергій Донський восени 2014 року заявляв, що в заявці йдеться про збільшенні виключної економічної зони на 1,2 млн квадратних кілометрів в Північному Льодовитому океані, що дозволить збільшити доступні Росії запаси вуглеводневих ресурсів більш ніж на 5 млрд тонн умовного палива. Росія вже подавала аналогічну заявку в 2001 році, проте комісія ООН відхилила її, заявивши про недостатність доказів.

Відзначимо, на підводний хребет Ломоносова також претендує Канада. Північний полюс і прилеглий до нього регіон Північного Льодовитого океану не належать жодній країні, але Канада, Данія, Норвегія, Росія і США володіють правами на 370-кілометрову виняткову економічну зону біля своїх берегів. За оцінками геологів, на цій території може перебувати близько 30% нерозвіданих запасів природного газу і 15% нафти.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

У березні 2014 року комісія задовольнила претензії Росії на ділянку в Охотському морі площею 52 тисяч км. кв.