Одне з найчистіших столичних столичних озер "Сонячне" з кожним роком все більше забруднюється, помітили кияни. Основною причиною забруднень є зосередження навколо водойми ресторанних комплексів.

Озеро знаходиться на Харківському масиві між вулицями Драгоманова, Здолбунівська і Ревуцького. У 2007 році воно входило у п'ятірку найчистіших водойм Києва. Після появи різного роду закладів навколо зони відпочинку ситуація змінилася.

"За нормами Водного кодексу України цих ресторанів взагалі на "Сонячному" не повинно бути", - каже "Знай" Вадим Якимець, активіст "Руху за реформи".

Він звертає увагу на те, що ресторанні комплекси, не маючи прав власності на землю, мають нібито свідоцтва реєстрації прав власності. У генплані Києва місце, де стоять ресторани, визначено як "зелена зона". А ресторанним комплексам навіть не присвоєно поштових адрес.
"Обставини навколо озера "Сонячне", на жаль, є типовими. Місцева влада, покликана забезпечувати дотримання чинного законодавства, ставиться до виконання своїх функцій, в кращому випадку, формально, а в гіршому - сама є джерелом правопорушення", - каже активіст.

Читайте також Київрада вирішила не перешкоджати забудові столичного парку

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Відповідно до українського законодавства, фактичне безпідставне використання земельної ділянки є її самозахопленням.

"На жаль, цього самозахоплення чиновники бачити не хочуть. Думаю, міська влада вимагає оновлення. Туди повинні прийти ті люди, яким вистачить сили волі пред'явити відповідні судові позови і вжити заходів щодо приведення у відповідність до чинного законодавства ситуацію навколо озера "Сонячне"", - вважає активіст.

За рік роботи столична влада нічого не зробила для облаштування столичних пляжів, вважають кияни.

"На Дніпрі вже не скупаєшся, бо воно зелене. Його очисткою ніхто не займається. Єдине, де можна провести час із сім'єю, – це озера, але відпочинок біля них швидше нагадує нічийну територію десь біля зони АТО, ніж столичні пляжі", - говорить "Знай" столичний активіст Володимир Євтушенко.

Він вважає, що заклади можуть орендувати землю біля пляжів лише за умови повного догляду за територією відпочинку.

"Київ знаходиться навколо однієї з найбільших рік Європи. Не кожній столиці так пощастило. Тому питання облаштування пляжів і внормування торгівлі й послуг на них має бути першочерговим. Після створення висококласних пляжів і готелів Київ має всі шанси стати цікавішим для туристів. Проте наша влада потенціалу Києва не бачить, майже всім депутатам байдуже, вони звикли відпочивати за кордоном", - зазначає Володимир Євтушенко.