Вчені зареєстрували найбільший в історії науки айсберг, передає fainaidea. Айсберг-велетень A-68, врешті-решт, прийшов в рух і почав дрейфувати в бік від Антарктиди. Останні тижні він потроху то віддалявся, то наближався до антарктичному льодовому шельфу, від якого він відірвався. Як показують знімки з супутника, айсберг рухається в морі Уедделла.

Як вважають фахівці, айсберг вагою близько трильйона тонн буде зміщуватися на північ, до тих пір, поки не зустріне східну океанську течію, відоме як Антарктична циркумполярна течія. На сьогоднішній день це найбільший із зареєстрованих айсбергів. Однак, спостереження із супутника показують, що цілісність крижаної брили почала порушуватися. Два осколки, яким присвоєно позначення A-68b і A-68c все ще рухаються в фарватері материнського масиву. Але скоро їх шляхи розійдуться.

Увагу дослідників привертає не тільки сам айсберг, але і льодовий шельф Ларсена, звідки він відколовся. Зараз, коли А-68 остаточно зміститься, він оголить значну ділянку морського дна, яка перебувла під крижаним покривом протягом останніх 120 000 років. Ділянці вже присвоєно охоронний статус від комісії по збереженню морських живих ресурсів Антарктики. А значить, на найближчі два роки вчені отримають пріоритетне право на роботу в районі відколу.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про намір ОАЕ охолоджувати клімат за допомогою айсбергів

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще