Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров запросив керівника ХАМАС Халеда Мешааля, який керує політбюро цієї організації в столиці Катару, місті Доха, до Москви на переговори. Запрошенню передувала офіційна зустріч Лаврова і Мешааля в столиці Катару, де обговорювалися поточні питання, що стосуються ситуації на Близькому Сході. На думку експертів, за цим стоїть бажання керівництва палестинських бойовиків знайти нового спонсора своєї діяльності, а також згладити внутрішні конфлікти в організації.

Про це повідомляє американський тижневик Newsweek із посиланням на офіційного представника ХАМАС.

Лавров передав запрошення Мешаалю в понеділок 3 серпня під час зустрічі в місті Доха. Цей факт підтвердили офіційне представництво терористів у Секторі Газа, а також російське Міністерство закордонних справ. Офіційна дата візиту однак іще не встановлена – вона буде оголошена пізніше, заявив представник ХАМАС.

Читайте також: Дівчинка-мігрантка з Лівану побажала "знищення Ізраїлю"

Предметом переговорів Лаврова і Мешааля були поточна ситуація на Близькому Сході, а також можливості примирення ХАМАС із партією "Фатх", очолюваною головою Палестинської автономії Махмудом Аббасом.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Обоє політиків обговорювали становище, що склалося протягом року внаслідок ізраїльської військової операції Protective Edge ("Рубіж захисту"), коли було вбито понад 2000 палестинців. Мешааль звинуватив ізраїль у "сіоністському тероризмі на Західному березі річки Йордан".

ХАМАС нині шукає зближення з Росією з двох причин, вважає Newsweek. Перша – провал торішніх переговорів з Ізраїлем, які проводилися з подачі США. Друга – липнева відмова Ірану від фінансування цієї організації. "ХАМАС весь цей час шукає тісніших зв'язків із Росією і іншими регіональними державами – такими як Саудівська Аравія – у спробі як інтернаціоналізувати свій конфлікт із Ізраїлем, так і знайти іншого спонсора для своєї військової активності", - пише тижневик.

Росія підтримує дипломатичні стосунки із палестинськими радикалами, попри те, що ООН, ЄС і США категорично відмовляються їх визнавати.

На думку Майкла Горовиця, аналітика з питань безпеки консультативного агентства щодо геополітичних ризиків Levantine Group, політичні реверанси ХАМАС в бік Росії і Саудівської Аравії можуть бути "спробою показати бойовому крилу організації всередині Сектору Газа, що в той час коли конфлікт з Ізраїлем наближається до припинення, що у них є успіхи на міжнародній арені. Мета цього – послабити напруження всередині самої організації".

Напруження це, додає експерт, полягає в тому, що бойове крило терористів, під'юджуване бойовиками з "Ісламської держави", дорікає політичному крилу у відсутності бойових операцій проти Ізраїлю.

Попередній візит керівника ХАМАС до Москви мав місце в 2010 році, коли сторони обговорювали можливість поновлення мирних переговорів із Ізраїлем. Пізніше того ж року Мешааль зустрічався із тодішнім президентом Росії Дмитрієм Медвєдєвим у Сирії, що викликало критику з боку офіційного Тель-Авіву. "Ізраїль завжди стояв на боці Росії в її боротьбі проти чеченської тероризму. Ми очікуємо на подібне відношення, коли йдеться про тероризм ХАМАС проти Ізраїлю", - заявив тоді ізраїльський МЗС.

У квітні минулого року президент Росії Владимир Путін зустрічався з головою Палестинської автономії Махмудом Аббасом для обговорення можливості проведення об'єднавчого саміту для різних палестинських угруповань.

"Залишається незрозумілим, чи запрошення Мешааля до Москви було узгодженим із Аббасом", - звертає увагу Newsweek.

Читайте також: В Ізраїлі 55% бомжів є вихідцями з колишнього СРСР

ХАМАС контролює Сектор Газа після проведення виборів у 2006 році, а автономія, очолювана Аббасом – Західний берег річки Йордан. Обидві фракції увійшли до крихкого уряду національної єдності в квітні минулого року, який згодом розвалився в червні, майже через рік після конфлікту в Газі між палестинськими угрупованнями бойовиків та ізраїльськими військовими.