Миргородський підприємець Сергій Юрко створив сонячну експериментальну станцію. Унікальність винаходу – у мінімальній собівартості матеріалів, з яких він зроблений.

Про це пише Радіо Свобода.

"Дерево, пінополістирол та лавсанова плівка на дзеркалах – взагалі обгортка для морозива", - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Чернігівський пенсіонер змайстрував котел, що працює без газу

Виріб складається з дванадцяти деталей. Більшість мають працювати двадцять років.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"На калькуляторі можна порахувати, що пінополістирол, який я випробовую вже чотири роки, коштує у п'ять разів дешевше, ніж сталевий лист. Вартість тепла з урахуванням заміни коштує два євроценти за кіловат годину, порівнюючи з плоскими колекторами, в яких витрати до двадцяти євроцентів", - розповів винахідник.

За його словами, якщо замінити сталеву трубу на мідну, пристрій буде нерентабельний. Оскільки він має сенс, доки дешевший від газу.

Система доволі проста: сонячне світло, відбиваючись від дзеркал, фокусується сонячним зайчиком і нагріває воду, яка рухається трубами. Автоматика включає насос, тільки-но вийде сонце.

За годину станція нагріла сто двадцять літрів води до ста градусів. З 1200 кубів газу, що він спалить за рік, 400 кубів - зекономить.

Винахідник має свій цех, в якому виготовляє дзеркала та необхідні для сонячної станції деталі.

Також, Сергій Юрко пропонує Миргороду проект сонячної станції площею 10 гектарів. З її використанням щорічно можна економити 830 кубів газу. Це - приблизно 300 тисяч євро.