На непідконтрольній Україні території з'явився новий вид бізнесу – місцеві ділки пропонують носити передачі ув'язненим, які відбувають покарання колоніях зони АТО. За посередницькі послуги просять з родичів винагороду – 30% від вартості продуктів. "Знай" розбиралися, як саме працює схема.

"Клієнтів" шукають в інтернеті

"Пропонуємо закупівлю продуктів харчування і товарів першої необхідності, а так само доставку і оформлення передачі для засуджених, які відбувають покарання в колоніях розташованих у зоні АТО, а саме в Краснолуцькій виправній колонії №19 та №24 місті Петровському Луганської області. Перелік цін на придбаний товар буде надсилатися вам на електронну пошту. Але слід врахувати, що ціни в зоні АТО в 2-3 рази перевищують ціни на аналогічні товари в Україні . З суми, перерахованої вами, буде утримано 30% від загальної суми переказу" - така пропозиція з'явилася на сайті безкоштовних оголошень.

Читайте також: В Сочі за вбивство поліцейських затримали снайпера "ЛНР"

Розказуємо легенду про брата, який сидить там в колонії. Чоловік, який представився Олександром, надсилає нам приблизний перелік цін на продукти в зоні АТО. Кіло цукру обійдеться в 25-28 грн., пачка із 100 пакетиками чаю – 70 грн., галетне печиво – 70 грн., кіло сухої ковбаси – від 250 грн., сало 140-160 грн., морква – 20 грн., цибуля та картопля - по 15, а найдешевші льодяники коштують 90 грн.

Популярні новини зараз
Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Гарантії: "Доведеться ризикнути"

Ми порахували, що найдешевша передача на 30 кіло (саме стільки дозволено передавати в зону) обійдеться близько двох тис. грн. Це декілька блоків цигарок, пару кіло цукру та чаю, кіло сала, часнику, цибулі, картоплі, льодяники, чай та крупи. Ще близько 700 грн. ми заплатимо посереднику. Але не факт, що передача дійде до адресата.

"Гарантії такі ж, як при будь-яких угодах через інтернет. Доведеться ризикнути, - пояснює Олександр. – Коли складете список, переводьте гроші на парту банка ПУМБ. "Скан" копії заяви з підтвердженням отримання передачі надішлю поштою".

На Луганщині 15 з 16 колоній - в зоні АТО

В Державній пенітенціарній службі кажуть, що зв'язок із більшістю тюрем та колоній Донбасу втратили ще у грудні минулого року.

"З 1 грудня припинене фінансування та втрачений зв'язок із установами пенітенціарної служби. Так історично склалося, що в Луганській та Донецькій областях найбільше колоній. Станом на листопад, на непідконтрольних територіях Донецької області було 9,5 тис засуджених та взятих під варту. А з 20 установ 14 знаходяться на непідконтрольній українській владі території. В Луганській області це 15 з 16 колоній. Там перебувало 6, 5 тис. осіб. Що з ними зараз – ми не можемо прокоментувати", - кажуть в прес-службі відомства.