10 липня 2015 набув чинності наказ МОЗ про скасування заборони на в'їзд в Україну іноземців та осіб без громадянства з ВІЛ-позитивним статусом.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

Як зазначається, заборона на імміграцію в Україну людям, що живуть з ВІЛ, був встановлений переліком інфекційних хвороб, захворювання на які є підставою для відмови у наданні дозволу на імміграцію в Україну, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19.10.2001 №415.

На думку Лутковської, такі положення є прямою дискримінацією громадян з ВІЛ-позитивним статусом і порушують Конвенцію про захист прав людини та основних свобод, суперечить практиці Європейського суду з прав людини, а також відповідно до загальноєвропейських консенсусом з цього питання не є ефективним засобом запобігання поширенню ВІЛ.

22 липня 2015 Уповноважений з прав людини направила лист на адресу Міністра охорони здоров'я України, в якому висловлювалося прохання вжити заходів щодо внесення змін до переліку з метою усунення дискримінаційних положень та приведення його у відповідність з міжнародними та європейськими стандартами в галузі захисту прав людини.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

У відповідь Міністерство охорони здоров'я повідомило, що наказом від 11.06.2015 № 329 ВІЛ-інфекцію як підстава для відмови у наданні дозволу на імміграцію в Україну з Переліку виключено. Зміни до Переліку вступили в силу 10 липня 2015.

Таким чином, на сьогодні іноземцям та особам без громадянства з ВІЛ-позитивним статусом гарантується можливість безперешкодно іммігрувати в Україну, шукати без надмірних і невиправданих перешкод офіційне працевлаштування тощо.

Лутковська зазначила, що скасування відповідної заборони для ВІЛ-позитивних іноземців та осіб без громадянства є значним кроком вперед у сфері захисту прав людини та протидії дискримінації людей, що живуть з ВІЛ. Крім того, прийнявши таке рішення, Україна приєдналася до близько 140 прогресивним державам, які також скасували подібні заборони як необґрунтовані.