Станом на вечір 4 серпня було умертвлено та спалено 36 тис. 855 голів свиней через епідемію африканської чуми в населеному пункті Калита Київської області.

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Олександр Вержиховський.

"На вчора на вечір було безкровно піддано умертвінню і утилізовано шляхом спалювання 36 тис. 855 голів свиней", - повідомив Вержиховський.

Він додав, що вакцин проти африканської чуми наразі немає ніде у світі, тому єдиним методом є умертвіння поголів'я тварин. В Україні зараз щоденно цим займається близько 100 співробітників. Його заступник Сергій Мельничук додав, що спалах цієї хвороби є і у країнах Прибалтики, Польщі, Росії.

Вержиховський додав, що згідно з даними вітчизняних дослідників, вірус чуми має кавказько-російське походження.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

"Наш вітчизняний сіквенс показав походження вірусу - кавказько-російським",- повідомив він.

Крім цього паралельно визначенням походження збудника хвороби займаються іспанські вчені із Центру дослідження здоров'я тварин (CISA) у Мадриді.

Він додав, що за статтею 251 КК зареєстровано кримінальне провадження за порушення ветеринарних правил.

Читайте також: Під Києвом 60 тисяч свиней усиплять через африканську чуму

Нагадаємо, спалахи африканської чуми свиней вже зафіксовано у п'яти областях України - Сумській, Київський, Чернігівській, Житомирській та Рівненській областях.

Нагадаємо, Россільгоспнагляд розглядає можливість заборони на ввезення української свинини в Росію, адже занепокоєний епідемією, яка спалахнула на комбінаті "Калита" у Київській області.

Також нагадаємо, 3 серпня Кабінет міністрів України дозволив перевірки свинарів у разі необхідності.

Також, Кабмін ухвалив рішення про спрямування 45 млн грн на заходи щодо боротьби з африканською чумою свиней.