Медики не завжди пам'ятають клятву Гіпократа і воліють нашкодити пацієнту заради грошей. Практикуючі лікарі не використовують у своїй роботі новітні дані досліджень, тому їхні пацієнти отримують гірші послуги, піддаються непотрібним обстеженням, які призводять до різних небезпек.

Список не завжди потрібних пацієнту досліджень і процедур, які рекомендують медики, склали дослідники з Мерілендського університету в Балтіморі (США), провівши метааналіз 2252 наукових робіт.

"Ми сподіваємося, що це дослідження приверне увагу до надмірного використання деяких методів і процедур", - говорить один з авторів роботи Деніел Морган.

2252 дослідження, які аналізували вчені, були опубліковані в 2016 році і зафіксовані в базі даних медичних та біологічних публікацій PubMed.

З них відібрали 122 статті про проблеми зловживання обстеженнями та процедурами. Відбір провели, враховуючи оригінальність робіт, їх методологію і кількість пацієнтів, які можуть на собі відчути наслідки зловживань.

Далі команда вибрала десять найбільш актуальних, на їх погляд, прикладів.

Перше місце в списку досліджень зайняла заміна трансторакальної ехокардіографії на дослідження через стравохід. Останнє має набагато більше ризиків для пацієнта в порівнянні з традиційним трансторакальним методом, оскільки проводиться інвазивно.

На другому місці - застосування КГ-ангіопульмонографіі у відділеннях невідкладної допомоги. Автори досліджень вважають, що цей метод останнім часом використовують значно частіше, ніж в цьому є необхідність. Процедура дозволяє виявити тромби в легеневих артеріях за п'ять хвилин, однак при цьому пацієнт піддається впливу шкідливого іонізуючого випромінювання. Інші методи дослідження дають такі ж результати без застосування рентгена.

З цієї ж причини автори дослідження пропонують переглянути необхідність застосування комп'ютерної томографії для пацієнтів зі слабо вираженими респіраторними симптомами.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще


У список потрапили також деякі підходи до лікування раку простати. Це захворювання найчастіше виявляють в зрілому віці, при цьому воно розвивається порівняно повільно. Тому пацієнт може померти з інших причин швидше, ніж хвороба дійде до пізніх стадій.

Однак при цьому лікарі назначають інтенсивне лікування простати, що призводить до еректильної дисфункції, тривожності та завдає іншої шкоди.

Як повідомляв портал "Знай.ua", експерти попереджають: якщо не лікувати акне при перших його ознаках, то наслідки доведеться долати роками.