В Херcоні продавець будівельного магазину таємно знімав з карток клієнтів гроші. Робив це дуже вміло - коли покупець розраховувався, касир відволікав його розмовами, а сам потайки переписував всі цифри з кредиток.

"Від його дій постраждали 16 херсонців. Люди повідомляли, що з їх рахунків невідомо як зникали гроші, хоча карток вони не губили і нікому не говорили реквізити. Зникало 500-1,5 тис. гривень. Ми встановили, що усі потерпілі розраховувалися банківськими картками в магазині. Під час розрахунку працівник магазину запам'ятовував реквізити карток. Потім переводив гроші з рахунків жертв на власний рахунок в онлайн-грі", - каже начальник обласного відділу боротьби з кіберзлочинністю Микола Цап.

Знайшов картку в поштовій скриньці

Виявилося, що крадії постійно вигадують нові схеми, як знімати гроші з чужих карток. Наприклад, в Кіровограді гіпсокартонщик знайшов конверт із кредиткою в чужій поштовій скриньці. Там прочитав інструкцію, як активізувати картку через інтернет. Він зробив все за інструкцією, ввів свій номер телефону та підключився до депозитних карток одного з клієнтів банку. Знімав небагато, по 150-500 грн. Потерпілий тільки через декілька місяців помітив, що йому не нараховуються проценти з депозитів і звернувся до міліції. Гіпсокартонщику дали два роки умовно.

Читайте також: Шахраї спустошують зарплатні картки через інтернет

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК
Показати ще

А днями киянин 41-річний Олександр попався на дуже поширену схему крадіжки. Він продавав на сайті безкоштовних оголошень карнавальний костюм. Ним зацікавилася жіночка з Дніпропетровську.

"Сказала, що вона працює в магазині, тому гроші будуть перераховувався від юридичної особи. А там є тонкощі. За кілька хвилин мені подзвонили з банку, голову забили балачками про якусь страховку. Нібито гроші спочатку мають піти на один рахунок, потім на інший. Згодом попросили код, який прийде мені "смскою", я продиктував. Так з мого рахунку вони зняли тисячу гривень. А вже потім дізнався, що так дурять часто. Дуже розстроївся", - каже Олександр.

Працівники банків розблоковують вкрадені картки

Дуже дивна історія сталася днями в жителя Горохівського району на Волині. Чоловік, прокинувшись вранці побачив "смски" з банку, що всі його заощадження – 13800 гривень були спочатку переведені на інтернет-рахунок, а потім списані. Потерпілий переконує, що нікому свої дані не передавав. Він звернувся до установи, щоб картку заблокували, а йому повернули гроші. Але досі цього не сталося. Зараз слідчі взяли дозвіл суду, аби встановити кому належить рахунок на який були переведені гроші та як їх вкрали. Підозрюють, що до цього можуть бути причетні працівники банку.

Читайте також: Служба безпеки підтвердила затримання за хабар депутата Київради

В жителя Кременчука Полтавської області історія ще більш заплутана. Рік тому його пограбували. Невідомі забрали три банківських карти. І він того ж дня звернувся до міліції, а потім подзвонив до банку та заблокував свої рахунки. Але днями отримав роздруківку, що всі його 10 тис. були витрачені. Тоді і дізнався, що банк розблокував рахунки, а той, хто скористався карткою, розплачувався нею в магазинах. Потерпілий просив закрити рахунок та розірвати договір, але банк йому в цьому відмовив. Тільки через суд чоловіку вдалося закрити рахунок у фінустанові.

Як врятувати гроші

Аби не потрапити до списку жертв, в міліції радять нікому не казати термін дії картки. Також, не давайте саму картку нікому, навіть родичам. Підпишіться на SMS-банкінг з отриманням повідомлень про всі операції по картці та встановіть добовий ліміт на зняття коштів, періодично перевіряйте стан рахунку, а у випадку проблем краще зайти до найближчого відділення, ніж вирішувати питання по телефону. Гроші з банкомату знімати краще в охоронюваних приміщеннях.

При сплаті чека в ресторані або барі треба запитувати переносний платіжний термінал, щоб розрахунки були при клієнті. Якщо його немає, то краще піти з офіціантом.

При використанні картки для оплати в Інтернеті важливо звертати увагу на сайт. Якщо початок ресурсу починається на https, то він вважається безпечним, кажуть правоохоронці.