Вчені з Канади та Китаю дослідили процеси, які впливають на старіння організму людей. Як виявилось, деякі 20-річні люди виглядають на 40 років через хвороби кишечника.

Дослідники провели аналіз мікробіоти тисячі людей у віці від трьох до 100 років та ще раз підтвердили важливу роль шлунково-кишкової системи в усіх ключових процесах організму, в тому числі й старіння. Вчені використовували 16S рибосомальне РНК-секвенування для аналізу мікробної композиції кишечника.

Усі учасники експерименту відрізнялись міцним здоров'ям. Вони та члени їхньої родини не мали серйозних захворювань. Крім того, піддослідні не вживали алкоголь та не палили.

Як виявилось, мікробна композиція надзвичайно здорових людей похилого віку нагадувала ту, яка була у людей на десять років молодше. Крім того, дослідники виявляли ключові відмінності мікробіоти кишечника тільки до настання 20-річчя. У період з 30 до 100 років мікробіота у найздоровіших залишалася практично однаковою. Вчені також визначили, що чоловіча композиція мікробіоти кишечника була більш варіабельною, ніж жіноча.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.ua", дієтологи розповіли, скільки горіхів потрібно їсти щодня для міцного здоров'я.