Мешканці Львова будуть отримувати всі довідки, рахунки та виписки через особистий кабінет в Інтернеті. З вересня почнуть діяти "Картки львів'ян", які стануть по суті першим в Україні електронним паспортом.

Мер міста Лева Андрій Садовий реалізує проект по стовідсотковому електронному урядуванню. Керувати їм запросили колишнього радника Міністра економіки Яніку Мерило.

"Кожна необхідна послуга має бути доступної людині через інтернет. Якщо тобі потрібна довідка, ти не повинен йти в якийсь орган, стояти три рази в черзі, просити, платити хабар і так далі. Ти заходиш в інтернет і замовляєш все, що тобі потрібно", - розповіла про зміст проекту Мерило Громадському.Львів.

Наразі мешканцям міста відкривають "Картку львів'янина", яка слугуватиме документом для електронної ідентифікації людини. Крім цього, картка буде діяти як ідентифікаційний документ, яким можна буде користуватися і поза Інтернетом.

"В Естонії, наприклад, зі своєю ID-карткою я можу перетинати кордон без паспорту, замовляти якусь довідку чи підписувати документ, оплачувати комунальні послуги і проїзд у транспорті. В нас немає жодного папірця, непотрібно роздруковувати жодну довідку. Коли народжується дитина, вона автоматично потрапляє у базу і далі все життя інформація просто поновлюється", - згадала батьківщину керівник проекту.

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

За думкою Мерило, картка буде особисто важливою для учасників АТО. За її наявністю, непотрібно буде збирати різні документи по різних державних установах, щось доводити. Достатньо буде просто прийти з цією карткою куди потрібно і отримати належне.

Читайте також: Влада витратила сім мільярдів на "електронний уряд"

В Мінекономіки обіцяли на цей проект 50 млн. гривень для запровадження такої картки в масштабах усієї України. Але після того як Яніка Меріло звідти пішла – вона не знає, на якому етапі реалізація її проекту.

Під час перехідного терміну до запровадження картки усі бажаючи можуть зареєструвати "Кабінет львів'янина". За перший місяць роботи їх зареєстрували близько тисячі мешканців Львова. Згідно з даними дослідження, 14% львів'ян вже чули про новацію.

"Наразі ми видаємо довідки про несудимість і про доходи. У нас люди кожен день замовляють ці довідки. Значить система вже працює і необхідно зробити так з усіма без виключення державними послугами. Громадянин має не думати про корупцію та чиновників, а займатися своїм життям", - зазначила Меріло.

Нагадаємо, що на початку червня Швейцарія виділила Україні 4,3 мільйона доларів на запуск пілотних проектів електронного уряду у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській і Одеській областях.

Читайте за темою: Уряд виділив 50 млн гривень на виготовлення карток українця