В останні дні ціна нафти марки Brent впала нижче $ 50 за барель. Падіння відбулося на фоні проблемності фондових ринків Китаю та побоювання швидкого виходу Ірану на нафтовий ринок.

Про те, якою буде ціна на нафту для "Знай" говорить партнер консалтингового агентства RusEnergy, консультант з проблем нафтогазової галузі і політики Михайло Крутіхін.

- Які, на ваш погляд, причини або причина падіння цін на нафту в останні дні?

- У зниження нафтових цін один "батько" - співвідношення попиту і пропозиції. Спроби пояснити кон'юнктуру підступами політиків чи іграми біржовиків не витримують критики. Ринок реагує на зростання видобутку і на очікування економічного уповільнення або навіть спаду в країнах-споживачах нафти.

- Коли відчуємо вихід Ірану на арену на ринок?

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

- Очікування масованого виходу іранської нафти на ринок уже поступово стали враховуватися гравцями. Можна очікувати зняття санкцій в кінці цього року - початку наступного, але ефект майбутнього припливу пропозиції відчувається і зараз.

Читайте також: "Світові ринки вступають в тривалий період низьких цін на нафту"

- Чи можлива домовленість між Іраном, РФ та Саудівською Аравією щодо поведінки на ринку? Бо, з одного боку, ніхто з виробників не хоче сильного падіння цін. З іншого - Тегеран і Ер-Ріяд не люблять один одного.

- Ніякої домовленості я не очікую. Члени ОПЕК давно не працюють як картель, а Росія не є законодавцем цінових трендів, а вимушено йде за ними при експорті нафти.

- Яким може бути цінове дно для нафти і як довго воно протримається?

- Пророцтва нафтових цін - заняття невдячне. Тим не менш, є підстави чекати, що ціновий коридор до кінця 2015 року може встановитися на рік-півтора на середньому рівні 45 доларів за барель марки Brent. Звичайно, з урахуванням цілком ймовірних стрибків і провалів.

- Пониження ціни вплине на сланцевий видобуток?

- Низькі ціни впливають на розробку запасів в сланцевих геологічних формаціях. Однак розвиток технологій і гнучкість цього сегмента нафтогазової галузі дозволяє очікувати деяке уповільнення приросту видобутку в США, але не різкого відкату від нинішніх "бадьорих" показників.

Читайте також: До кінця року нафта може подешевшати до 40 доларів - експерт

- Які країни-виробники нафти будуть страждати найбільше?

- Низькі ціни найбільше вдаряють по Венесуелі та Росії. У першій країні висока собівартість видобутку, а у другій значна частина потенційних проектів пов'язана з розробкою складної у видобутку нафти.