Верховна Рада України 19 жовтня прийняла законопроект №6327 про медичну реформу. Згідно зі статистикою, "за" реформу проголосували 240 депутатів.

Що ж чекає на українців? У цьому розібралася "Страна".

Реформа передбачає розподіл медичних послуг на три види: повністю безкоштовні, частково оплачувані державою (так звана сооплата) і платні.

Безкоштовна медицина - на первинному рівні

Після вступу в силу медичної реформи безкоштовною залишиться невідкладна допомога, первинна медична допомога, паліативна допомога.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Для ветеранів зони АТО додатково безкоштовно покриють лікування бойових поранень.

Повний пакет безкоштовних послуг щорічно прописуватися новим органом - Національною службою здоров'я і затверджуватися Кабінетом міністрів.

Пологи і апендицит - за співоплатою

Другий вид послуг - співоплата, коли частину оплачує держава, іншу частину - пацієнт.

Платними будуть ті медичні послуги, які не будуть покриватися державою і входити в гарантований пакет.

Подібних списків ще немає.

На сьогоднішній день відомо, що на співоплату буде винесений так званий "другий рівень" – це огляди, операції (наприклад, видалення апендициту), пологи.

Що стосується допомоги при вагітності та пологів, то, в результаті, була затверджена така концепція: неускладнену вагітність буде безкоштовно спостерігати сімейний лікар. У разі ускладнень вузькоспеціалізована медична допомога гінеколога буде надаватися за принципом співоплати.

Повністю за гроші

На повністю оплачуваний пацієнтом рівень винесуть всю вузькоспеціалізовану медицину (так званий "третій рівень"): травматологію, кардіохірургію, нейрохірургію і т. д.

Медичні маніпуляції будуть коштувати десятки тисяч гривень.

Дивіться сюжет про медреформу

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", Верховна Рада підтримала фінансування медичної реформи.