Мінфін погодився перенести зустріч із іноземними кредиторами із 6 серпня на 11. Це було прохання міжнародних кредитних організацій. Про це повідомляють у прес-службі Мінфіну.

Однак українські урядовці у спеціальній заяві попередили міжнародних кредиторів, що у разі наступного перенесення зустрічі, вони вдадуться до альтернативних механізмів для забезпечення фінансування її програми співробітництва з МВФ. Також зазначили, що використовуватимуть альтернативні механізми у випадку недосягнення компромісних домовленостей із кредиторами.

"Справа в тому, що у вересні Україна має сплатити внески за старими кредитами. До цього лишається менше місяця. А ще потрібно провести зустріч про реструктуризацію боргу із міжнародними кредиторами, оформити всі документи, підготувати необхідну суму. Якщо кредитори ще трохи затягнуть часу, то вже пізно буде домовлятися про реструктуризацію. Потрібно буде або оголошувати дефолт, або десь брати 15,3 мільярди доларів", - розповідає "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Читайте також Україні вигідний дефолт

Відповідно до угоди між Україною і Міжнародним валютним фондом, до 2020 року Україна має отримати $40 млрд. кредитів на погашення старих боргів. $17,5 млрд. – це кредит МВФ у вигляді грошей, $15,3 млрд. – це сума, яку вдасться заощадити за рахунок реструктуризації боргу перед міжнародними кредиторами. Решту суми виділять за іншими програмами МВФ.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Астролог побачив у травні "лихо" для України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

"Якщо не вдасться досягти знову домовленостей із кредиторами, то буде чим платити кредит у вересні. Ми будемо змушені оголосити дефолт. До речі, саме його у Мінфіні й мали на увазі під "альтернативними механізмами"", - говорить експерт.

Після оголошення дефолту країною її цінні папери знецінюються, обмежується доступ міжнародних кредитів, не йдуть інвестори.

"У нас така ситуація вже два роки нам нічого втрачати. Виходить так, що нам вигідний дефолт. Адже ми не будемо витрачати взагалі коштів на міжнародних кредиторів. Віддамо заплановане за колишні борги перед МВФ. І взагалі зараз, коли Україна воює з Росією, суспільство більш налаштоване не погашати старі позики, а витрачати гроші на армію", - каже Олександр Жолудь.

Читайте також Мінфін виплатив платіж за кредитом і уникнув дефолту

За його прогнозом, міжнародні кредитори все ж погодяться на реструктуризацію українського боргу.

"На відміну від України, кредиторам наш дефолт невигідний, бо вони не отримають ні копійки своїх грошей. Змушені будуть йти нам на поступки. Швидше за все, так і буде", - прогнозує експерт.

Нагадаємо, сьогодні мала відбутися зустріч між міністром фінансів Наталією Яресько і представниками міжнародних кредиторів. Вони повинні були обговорити питання про реструктуризацію кредитних зобов'язань України.