До кінця року в Україні може з'явитися єдиний космічний центр "Південний", який планується утворити шляхом реорганізації та об'єднання дніпропетровських підприємств "Південмаш" та конструкторського бюро "Південне".

Про це в ефірі Радіо Свобода розповів голова Державного космічного агентства України Олег Уруський.

За його словами, проект реорганізації зараз проходить погодження в міністерствах і відомствах, до кінця цього місяця його винесуть на розгляд уряду.

Читайте також: Компанія Ахметова відключила електрику "Південмашу": була загроза викиду хімікатів

"У процесі цієї реорганізації ми плануємо здійснити і аудит КБ "Південне", і самого заводу. Буде проведена інвентаризація всього майна, виділення непрофільних активів і далі формування єдиної компанії, як це є у всьому світі. І далі ми повинні прийти до єдиної компанії – ракетно-космічний центр "Південний", вже з новим цілісно-майновим комплексом, з новим менеджментом", – розповів Олег Уруський.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як зазначив посадовець, раніше для такої реорганізації не вистачало політичної волі, реформування потрібно було починати ще в середині дев'яностих. На "Південмаші", на думку Уруського, на сьогодні мало, що змінилося з 1991 року.

Одне з пріоритетів для підприємства він бачить у диверсифікації ринків збуту та пошуку нових партнерів, зокрема стратегічне партнерство зі США. Нині "Південмаш" на 70 % залежить від замовлень з Росії.

Наприкінці липня "Південмаш" був частково знеструмлений через борг за електроенергію. На той момент ракетно-космічний гігант України заборгував за електрику сотні мільйонів гривень. Енергопостачальники погрожували заводові початком процедури банкрутства. Працівники "Південмашу" з початку року провели чимало акцій протесту, вимагаючи погашення боргів із зарплати.