35 президента Сполучених Штатів Джона Кеннеді застрелили 22 листопада 1963 року в Далласі. За офіційною версією, це зробив симпатик СРСР Лі Гарві Освальд. Однак обставини вбивства й досі залишаються нез’ясованими. Трагедія породила численні теорії змов і стала сюжетом для багатьох книжок і фільмів.

Національне управління архівів США вперше опублікувало майже 3 тисячі раніше засекречених документів, які стосуються розслідування вбивства Джона Кеннеді.

Що ж стало відомо про одне з найзагадковіших убивств ХХ століття.

Анонім попередив британську газету про вбивство

За 25 хвилин до вбивства Кеннеді до британської газети Cambridge Evening News зателефонував анонім і повідомив про "великі новини зі США". Він порадив журналістам звернулися до американського посольства в Лондоні за важливими новинами і кинув слухавку. Про анонімний дзвінок журналісти доповіли поліції й контррозвдці Британії уже після того, як стало відомо про вбивство. Хто саме телефонував британській газеті, та чи був це Освальд — невідомо. Оригінал документу

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

У компартії СРСР уважали, що Кеннеді вбили ультраправі

Новини про вбивство Кеннеді здивували СРСР так само, як і решту світу. У компартії були переконані, що вбивство — не справа однієї людини, а результат ретельно спланованої кампанії, в якій брали участь декілька людей. "Згідно з нашим джерелом, чиновники комуністичної партії Радянського Союзу вважали, що в Сполучених Штатах відбулася дуже добре організована змова ультраправих для здійснення перевороту", — ідеться в документі.

Водночас самого Лі Гарві Освальда керівництво СРСР назвало "невротичним маніяком, який не мав поваги до своєї країни". Також чиновники боялися, що "без сильного лідерства якийсь безвідповідальний генерал у США може запустити ракети по СРСР". Оригінал документу

Менш ніж за годину до вбивства: Президент США Джон Кеннеді з дружиною Жаклін Кеннеді в аеропорту "Даллас Лав Філд" у Даласі, штат Техас:

За кілька хвилин до вбивства: Кеннеді в машині з дружиною Джекі та губернатором штату Техас:

Перед убивством Освальд спілкувався з агентом КДБ

Попри те, що чиновники в СРСР, згідно з даними розвідки, були здивовані смертю Кеннеді, Освальд спілкувався з радянськими посадовцями. За два місяці до смерті президента він відвідував посольство СРСР у Мексиці, де особисто зустрічався з консулом Валерієм Костіковим.

За кілька днів Освальд зателефонував до посольства, представившись по імені й ламаною російською запитав, "чи є якісь новини щодо телеграми для Вашингтона".

У документах ЦРУ також йдеться, що Костіков був офіцером КДБ та членом підрозділу, що відповідав за організацію саботажу й політичні вбивства. Оригінал документу

Лі Гарві Освальд (у центрі), якого звинуватили в убивстві президента США Джона Ф. Кеннеді, у поліцейській дільниці Далласа:

Поліція знала про загрозу вбивства Освальда, але нічого не зробила

Відповідно до звіту начальника ФБР Едгара Гувера, бюро попередило поліцію Далласа про те, що Освальда можуть убити. «Минулої ночі ми отримали дзвінок від чоловіка, який спокійним тоном повідомив, що був членом групи, організованої для вбивства Освальда. Ми одразу повідомили начальника поліції й він запевнив нас, що Освальду нададуть достатній захист», — написав Гувер 24 листопада.

Однак, цього не було зроблено. Саме того дня Освальда застрелив власник місцевого нічного клубу Джек Рубі. Пізніше Рубі відкидав зв’язок з будь-якою організованою групою й запевняв, що не телефонував до офісу ФБР напередодні вбивства. Оригінал документу

Наразі національний архів Сполучених Штатів оприлюднив 2891 документ. Однак це ще не всі файли. Найважливіші Дональд Трамп не дозволив публікувати, аргументуючи це "загрозою національній безпеці". Він доручив ФБР та ЦРУ переглянути документи протягом наступних 180 днів.

Тож, імовірно, у квітні наступного року громадськість отримає ще більше інформації про вбивство Кеннеді.

Як повідомляв портал "Знай.ua", президент Сполучених Штатів Дональд Трамп пообіцяв розсекретити тисячі документів з Національного архіву, які стосуються вбивства Кеннеді.