У Баку 3 серпня відбулася церемонія зустрічі контейнерного поїзда Nomadexpress. Він прямував маршрутом з китайського міста Шіхецзи в азербайджанський місто Аляти.

Про це повідомляє китайське видання "Сіньхуа".

Тестовий потяг відбув з Китаю 28 липня. Він подолав понад 3500 кілометрів через Казахстан і Каспійське море. На це пішло п'ять діб.

Даний маршрут відкрили в рамках реалізації Транскаспійського міжнародного транспортного маршруту та програми "Новий Шовковий шлях". Він проходить в обхід території Росії.

Тестовий поїзд доставив 41 вагон-платформу. Вона розрахована на перевезення 82 контейнерів вагою по 20 тонн. Перший ешелон привіз 1771,2 тонни каустичної соди.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Реалізацією проекту займаються казахстанська компанія "Казахстан Темір Жоли", "Азербайджанські залізниці", Азербайджанське Каспійське Морське пароплавство і Бакинський міжнародний морський торговельний порт.

"Запуск даного маршруту дасть поштовх для підвищення потенціалу з експорту та транзиту країн-учасниць і для підвищення конкурентоспроможності Транскаспійського маршруту. Він є привабливим і вигідним для вантажовідправників із країн Європи", - зазначили в Азербайджанських залізницях.

Читайте також: У Єгипті запустили другий Суецький канал

Другий поїзд планують відправити у вересні за маршрутом Китай - Казахстан - Азербайджан - Грузія - Туреччина.

Новий Транскаспійський маршрут зайняв шість днів, тоді як раніше аналогічні вантажі перевозилися альтернативними маршрутами за 25-40 днів через порти Бендер-Аббас в Ірані та Поті в Грузії.

Виникає питання, чи зможе Росія, як потенційно найбільша транзитна країна з Транссибірської магістраллю, запропонувати альтернативу "Новому Шовковому шляху".