Стало відомо, для чого використовують фальшиві повістки в армію - українці купують підроблені повістки, аби прогулювати роботу.

На Кіровоградщині виявлено декілька випадків, коли "липовими" бланками повісток аферисти заробляють на фермерах. А киян почали лякати фальшивими повістками напередодні виборів.

Прикривають прогули на роботі

Виявилося, що іноді повістки показують начальству, аби виправдати прогули на роботі. В Ленінському районі Миколаєва судили жінку, яка намагалася врятувати свого сина від звільнення. Купила у незнайомки за 150 гривень підроблений бланк повістки. Вона, ніби-то була видана військовим комісаром Ленінського районного військового комісаріату. Далі жіночка сама вписала прізвище родича, місце його проживання та поставила дату – тиждень був мобілізований до лав збройних сил. Той відніс повістку на роботу та показав начальству. Турботливу маму суд оштрафував на 510 грн. Чи звільнили після цього її сина з роботи, в реєстрі судових рішень не повідомляється.

Киян налякали та покликали палити шини

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Киянам стали приходити фальшиві повістки. Про це на свій сторінці в соцмережах повідомив радник президента Юрій Бірюков.

"Вадим Ш. знайшов у поштові скриньці "лист щастя". Він не проти служіння Батьківщині, але повісток не отримував жодного разу. Громадянин Вадим Ш. пішов до військкомату, а там зустрічає ще з десяток таких самих хлопців. Військовий комісар пояснив, що бланки підроблені, надруковані типографським методом з печаткою та підписом. І ніхто не збирався мобілізувати хлопця", - пише Бірюков.

Читайте також: Актор фільму "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" потрапив під мобілізацію

Він додає, що тільки увечері хлопець побачив у поштовій скриньці "дивний збіг".

"Окрім підробленої повістки, там лежала листівка із закликом палити шини, збирати Майдан та голосувати на виборах за певну партію", - уточнює волонтер. Називати партію він відмовився. Послався на те, що про листівку знає зі слів хлопця.

Аферисти вимагагають викуп за повістки

До цього, "липові" повістки приходили жителям Запоріжжя. В листах вказувалося, що призовник має принести до пункту мобілізації тисячу-півтори гривень. Місцеві жителі припускають, що дискредитацією ЗСУ намагалися зірвати мобілізацію.

Півроку тому в селі Фурманівка Новоукраїнського району Кіровоградської області невідомі вручили повістки у військкомат трьом фермерам.

"Чоловіки, які це робили, були у камуфляжі без розпізнавальних знаків. Заносили повістки саме фермерам. Сподівалися, що хтось не захоче служити та запропонує викуп", - розказували місцеві жителі. А військовий комісар Новоукраїнського районного військкомату Валерій Мілінчук звернувся до СБУ.