У зверненні до польського народу новообраний президент Польщі Анджей Дуда анонсував створення в рамках Канцелярії президента Відділу у справах Полонії (осіб польського походження) і поляків за кордоном.

Про це повідомляє Радіо Польща.

Як зазначив Дуда, зовнішня політика - це не тільки важливі питання європейського та світового масштабу, але й політика по відношенню "до співвітчизників, що живуть за кордоном". "Їм необхідний більш сильний контакт з Польщею, активність з боку влади", - заявив Анджей Дуда.

Читайте також: У Польщі створять інститут з дослідження польсько-українських відносин

За словами президента, представники Полонії часто займають помітні посади в політиці та бізнесі в деяких країнах. "Вони думають про Польщу, відчувають себе поляками, хочуть допомогти. Але їм потрібен зв'язок з країною, необхідно, щоб їм протягнули руку і щоб з ними також взаємодіяли на благо Речі Посполитої", - сказав Дуда.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Президент додав, що в цій групі є багато молодих людей, які народилися в польських сім'ях за кордоном, але були виховані за польськими традиціям і відчувають себе поляками.

"Є також багато поляків, які після зміни кордонів десятиліття тому залишилися в Східній Європі. Це також ті, хто був туди вивезений. Багато хто з них хотіли б повернутися. І це історичне завдання для польської держави", - підкреслив глава Польщі.

За приблизними підрахунками за межами Польщі проживають близько 21 мільйона поляків та осіб польського походження - з них більше 9 мільйонів в США, близько 2 мільйонів в Німеччині, близько мільйона у Франції, 900 тисяч в Канаді, більш 700 тисяч у Великобританії, 396 тисяч в Білорусі, 235 тисяч в Литві, більше 144 тисяч в Україні, близько 100 тисяч в Казахстані та Росії.