Одне з найвідоміших туристичних міст нашої держави, культурний осередок західного регіону охрестили "польським".

Відповідну заяву щодо Львова, яка вже викликала запеклі дискусії, зробив віце-консул Генерального консульства Польщі в Луцьку Марек Запур. Першим на це звернув увагу завідувач відділом Рівненського краєзнавчого музею Ігор Марчук.

Він запевнив: був відверто здивований подібним словам, більш того – вважає їх неприйнятними для посадовця такого рангу.

"Українські вчені на круглому столі чітко заявили, що захід ("Волинський експеримент Г. Юзевський: дорога до польсько-українського примирення в міжвоєнний період" – ред.) є провокаційним і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрик Юзевський, оскільки Польща захопила частину території УНР в 1919-1920 рр. Насправді "волинський експеримент" був спрямований на утвердження польської влади і полонізації, і асиміляцію місцевих українців ", - зазначив Марчук.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У відповідь на це віце-консул відкрито заявив, що нібито нічого українського у ті часи і взагалі не існувало:

"Львів - це польське місто і сьогодні можна стверджувати, що Україна таким шляхом окупувала Крим і Донбас".

"Я з цим не погодився. Сказав, що не можна говорити про окупацію, бо окупація - це коли одна держава захоплює частину іншої держави. ... Я сказав про те, що в 1918-му році Львів був польським містом. Адже відомо, що більшість населення Львова тоді були полякам. Так що просто це дуже тенденційно і не відповідає суті. Я думаю, що ця новина спеціально так написана, щоб вона була провокаційною і підривала польсько-українські відносини ", - виправдовувався пізніше Запур.

У будь-якому випадку цей випадок не залишився не поміченим, адже саме зараз на тлі російської агресії, Україні як ніколи потрібні надійні союзники. Як розраховували наші дипломати, поляки були б кращим варіантом, але досі низка культурних та історичних суперечностей так і не подолані.

Дивіться: українсько-польські відносини: історія становлення та непорозумінь

Як повідомляв портал "Знай.ua", Польща заборонить в'їзд українським чиновникам.