В країні, яка теоретично повинна жити за законами свободи слова та демократії, чинна влада досі роздає вказівки згори керівництву низки українських ЗМІ. Так звані "темники" розповсюджуються у першу чергу задля формування повістки на найближчі сім днів і вигідної вищих чинам подачі інформації.

Нещодавно у розпорядженні "Знай.ua" опинився документ, який це підтверджує. Під виглядом рекомендацій у ньому перераховані негласні правила, за якими повинні працювати журналісти. Кожен пункт, запланований на тиждень, називається умовно системним блоком. Наприклад, під кодовим словом "Ферма".

Очевидні речі більше не приховаєш: інструктаж передбачає тиск на опозиційні до влади сили та як наслідок – підвищення її рейтингів, маніпулювання термінами та економічними показниками (ВВП, статистика, зведені дані), окрему схему використання мемів та ключових слів.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Але найцікавіше навіть не це. Нижче можете побачити доказ фінансування впливових структур. Зокрема, плата за розміщення потрібних публікацій у соціальних мережах (у першу чергу "розкручені" акаунти приватних осіб – ред.), а також окремих сторінках пабліків.

Додається навіть перелік ресурсів, яким потрібно докинути грошенят і вказано, які саме суми.

Слід відзначити, що про існування "темників" в Україні вперше дізналися в 2001-2004 роках. Тоді закриті директиви розроблялися кремлівськими політологами, серед них найвідомішим був Михайло Погребинський. Сприймати ці документи в якості рекомендацій не наважувалися – це швидше були прямі накази, не виконати які було досить небезпечно.

Тоді питання існування редакції ставало риторичним. Замовлені сюжети виходили на телеканалах та друкувалися у газетах, адже керівники проектів знали – державні органи, особливо податкова, тримають руку на пульсі і погрози звільнення не за горами. У тих, хто і надалі не реагував на зауваження, просто відбирали ліцензію.

Висновок очевидний: ситуація повторюється, вже у новому, більш потужному руслі. І як десятиліття тому, навіть після європейських планів України, спекулювати на ЗМІ, які потрапили в зону інтересів влади, так і не припинили.

Дивіться: використання "темників" та "кишенькових політологів"

Як повідомляв портал "Знай.ua",українські чиновники полегшили життя путінським хакерам.