Групі дослідників з різних країн вдалося зареєструвати найпотужніший спалах, з тих, що відомі науці. Він стався в центрі галактики, розташованої на 2,6 мільярда світлових років від Землі. Згідно з висновками дослідників, його породив вибух великої зірки. Про це повідомляє видання Science Alert. Транзієнт (об'єкт, що змінює яскравість) PS1-10adi був виявлений в 2010 році за допомогою телескопа Pan-STARRS в обсерваторії Халеакала. Яскравість світіння в 80-200 разів перевищувала яскравість відомих астрономам наднових зірок. Протягом наступних трьох років яскравість поступово падала. Однак це не заважало джерелу світла залишатися більш яскравим, ніж батьківська галактика.

Подібні процеси виявляються, як правило, в сейфертовських галактиках — різновиди зоряних скупчень з активними ядрами (AGN). Однак зміни в яскравості PS1-10adi не були характерні для відомих класів AGN, тому дослідники запропонували нові механізми, що пояснюють виникнення PS1-10adi.

Спектр транзієнта нагадував такий у наднових типу IIn — вибухів, великих зірок, що виникають із-за колапсу масивного ядра. В останньому випадку PS1-10adi повинна була бути гипергигантом масою більш ніж у сто разів перевищує масу Сонця. Причиною безпрецедентної яскравості могло стати взаємодія речовини з зовнішньої оболонки зірки, викинутої під час вибуху, з дуже щільним міжзоряним середовищем.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про новий дім для людства

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще