Директором Державного бюро розслідувань став очільник юридичної фірми "Сектор права", екс-прокурор Пустомитівського району Львівської області, колишній заступник начальника Головного слідчого управління — начальник управління з розслідувань особливо важливих справ ГПУ Роман Труба.

Саме його 16 листопада обрала на цю посаду конкурсна комісія, віддавши дев’ять голосів, передає "Громадське".

Першою заступницею такою ж кількістю голосів обрана Ольга Варченко.

Усього на посаду директора ДБР претендували 19 кандидатів, серед яких військовий прокурор Анатолій Матіос та чиновник Адміністрації президента Олексій Горащенков. Вони отримали по два голоси кожен.

Конкурс з обрання директора ДБР тривав понад півтора роки. Кандидати пройшли спеціальну перевірку, психологічні та інтелектуальні тести, поліграф і кілька співбесід. Однак останні півроку конкурс фактично зупинився: комісія не могла визначити, як проводитимуть тест на поліграфі. Наприкінці жовтня проблему вирішили, менш ніж за три тижні провели поліграф, фінальні співбесіди й фінальні голосування.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

До конкурсної комісії увійшли три члени від президента, троє від Верховної Ради і троє від Кабінету міністрів.

Державне бюро розслідувань покликане розслідувати злочини посадовців найвищого рівня — від екс-президента, усього Кабінету міністрів і керівників відомств, до правоохоронців та суддів. Орган забере в Генеральної прокуратури функцію слідства. Тож, у разі створення ДБР, підлеглі Юрія Луценка зможуть лише наглядати за розслідуванням кримінальних справ і представляти їх у суді. Крім того, до підслідності ДБР належатимуть військові злочини, які наразі розслідує військова прокуратура.

Не "вестиме" Держбюро лише окремі корупційні злочини, які належать до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Дивіться: Коли запрацює ДБР?

Аби ДБР запрацювало, крім директора та заступника, потрібно обрати ще керівників центрального апарату й регіональних підрозділів, а також співробітників департаменту внутрішнього контролю. Загалом це близько 150 осіб.

Обирати їх має та ж комісія, що визначалася з людиною на керівну посаду. При такій умові створення ДБР може розтягнутися на роки.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", вплив президента Петра Порошенка на Державне бюро розслідувань дозволить йому підпорядкувати собі антикорупційні органи.