Навіть найміцніший шлюб може розпастися, якщо у партнерів різне ставлення до алкоголю, причому не обов’язкова мова йде про залежність від спиртного.

До такого висновку прийшлі американські вчені Андрій Рябінін і Андре Уолкотт, передає New Scientist.

Спостерігаючи за мишами-полівками, дослідники звернули увагу на одну деталь. Вірні протягом усього життя самці після вживання алкоголю залишали сім’ю, якщо їх партнерки не пили. При цьому, на відміну від тих же лабораторних щурів, миші не проти міцних напоїв й охоче злизували крапельки спиртного.

У ході експерименту вчені протягом тижня ставили одним гризунам поїлки з алкоголем і водою, а іншим - тільки зі спиртним. Через сім днів їх відпустили до родичів і виявилося, що ті пари полівок, що пили рідини порівну, зберегли взаємну прихильність.

А от "алкоголіки", чиї партнерки пили менше або пили тільки воду, зробили вибір на користь незнайомих мишей. У свою чергу "п'яні" самки залишалися вірні партнерам.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Дивіться: Як алкоголь впливає на зовнішність

Вчені вважають, що, поведінка партнерів, організм яких піддається регулярній інтоксикації, має не тільки соціальну, а й біологічну основу. І це стосується не лише мишей, а й людей.

Їх припущення підтвердили колеги з Мічигана. Поспілкувавшись з парами, котрі одружені багато років, вони з'ясували, що міцні союзи - це ті, в яких чоловік і жінка однаково ставляться до алкоголю: або випивають разом, або обоє ведуть тверезе життя.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", в Україні знову подорожчає алкоголь.