Ми живемо у вік глобалізації. Вплив різних народів один на одного постійно збільшується. Однак навіть у самому серці глобалізації, в Сполучених Штатах Америки до цих пір зустрічаються спільноти, що підтримують режим добровільної ізоляції від навколишнього світу. Релігійна група амішів є якраз таким співтовариством. Більше ста років ізоляції призвели до генних мутацій у деяких членів громади. У числі інших змін вчені зареєстрували збільшення тривалості життя. Як повідомляє Science Advances, мешканцями громади відразу зацікавилися медичні компанії.

Американські вчені виявили "мутацію довгожительства" у представників великого сімейства амішів, які проживають у місті Берн, штат Індіана. Протягом майже цілого століття співтовариство амішів було генетично ізольовано, тому в ньому вдалося виявити відразу декілька власників рідких генів.

На наявність мутації вказував знижений рівень інгібітора активатора плазміногену (PAI-1). Дослідники визначили, що члени родини з встановленою мутацією в середньому живуть на 10% (майже 14 років) довше родичів з нормальними показниками PAI-1. Також вони рідше хворіють на діабет і мають більш здоровою судинною системою в літньому віці. Більш того, їх теломери — кінцеві ділянки хромосом — виявилися на 10% довше середнього показника. Спільно з японською компанією Renascience вчені розробляють препарат, що знижує вироблення PAI-1. У ході експериментів на мишах виявилося, що після прийому ліків у облисілих мишей почали з'являтися волосся. Таким чином, вчені підтвердили ще один корисний ефект мутації.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про таємницю рослин-вбивць

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще