В Україні запровадять нову цифрову систему "Трембіта", яка зробить 98% послуг доступними через інтернет. Вона також дозволить українцям дізнатися, хто з чиновників цікавився їх персональними даними.

Про це повідомляє Deutsche Welle. Проект цифрової системи впроваджує консорціум з Естонії та України за фінансової підтримки ЄС. Держреєстри зможуть взаємодіяти між собою в мережі.

Проект "Трембіта", створений за естонським зразком, а запустять його вже в найближчі місяці. Він покликаний спростити і прискорити взаємодію громадян з держорганами, а також знизити рівень бюрократії. Завдяки цій системі 98% держпослуг можна буде оформити через інтернет. Наприклад, процедура оформлення соціальної допомоги при народженні дитини буде займати один день замість десяти.

Аналогічна система успішно працює в 60 країнах світу. Розробкою і запуском "Трембіти" займається консорціум з Естонії та України у співпраці з Державним агентством України з питань електронного урядування. Фінансову підтримку надав Євросоюз, а також уряду Естонії та Швеції.

"Реалізація електронної системи, до якої Україна йшла довгих два роки, дозволить громадянам стати справжніми власниками інформації про себе", - заявила керівник проекту EGov4Ukraine, співробітниця Академії електронного управління Естонії Марі Педак.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

У другій половині 2017 року Естонія головує в Раді Європейського Союзу. Один із пріоритетів країни полягає в тому, щоб підштовхнути Європу до розвитку цифрових технологій. Серед країн ЄС Естонія посідає перше місце за рівнем оцифровки сфери держпослуг.

Як електронна система "Трембіта" позбавить країну "коридорній" корупції

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, Верховна Рада прийняла законопроект про створення Єдиного реєстру військовозобов'язаних. Система допоможе полегшити ведення військового обліку та виконання заходів мобілізації.