Команда австралійських дослідників на чолі з Джеймсом Дейлом вивела новий генно-модифікований сорт бананів. Нове відкриття здатне ефективно протистояти патогенним грибкам, які руйнують різні культурні рослини.

Нові лінії генно-модифікованих бананів висадили спеціально на ділянках з зараженим грибком грунтом.

“Ця бактерія може залишатися в ґрунті більше сорока років і немає жодного способу йому протистояти, - розповідає доктор Дейл. - Це величезна проблема, яка спустошила плантації Кавендіша в багатьох частинах світу і нині швидко поширюється по всій Азії".

Варто відзначити, що це захворювання здатне поширюватися повітрям на величезні площі з допомогою спорів і вітру, який їх розносить.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Перший етап випробувань пройшов з 2012 по 2015 рік. І чотирьох виведених сортів бананів лише один зміг протистояти впливу грибка протягом дозрівання.

Другий етап, який відбувається на даний момент, реалізується на основі успішного сорту фрукта. Основним завданням на новій роботі було протистояння грибку на інших плантаціях.

Варто відзначити, що стійкі до панамської хвороби сорти - це далеко не єдине досягнення команди австралійських біоінженерів. Раніше їм вдалося вивести різновид цього фрукта з підвищеним вмістом вітамінів, який є більш корисним для організму людини.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що Антарктиду населят українцями.