Геополітична боротьба навколо України і присутність НАТО в країнах Балтії та Польщі – основні об'єкти уваги кремлівських бот-акаунтів у Twitter.

Про це свідчить дослідження Центру передового досвіду з питань стратегічних комунікацій НАТО (The NATO Strategic Communications Centre of Excellence, або NATO StratCom COE).

"У цій секції досліджується, що російськомовні боти кажуть, коли вони не фокусуються на присутності НАТО в Балтії і Польщі... Основна мета ботів — Україна. Донбас згадується користувачами Twitter в 4 рази більше, ніж Путін", - йдеться в дослідженні.

Проводилося воно в період з 1 серпня по 31 жовтня.

Разом з тим, боти були зосереджені на темах міжнародного тероризму, іноземних виборах і референдумі.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Відзначається, що реальні акаунти більше ніж боти поширювали питання, пов'язані з ідеологією, Америкою, Заходом, конфліктом на сході України і російської політикою.

Люди також більш схильні до використання образ, расистських висловлювань, ніж боти. Також люди більше поширюють новини про внутрішньої російської політики (такі ключові слова, як "Навальний", "протест" присутні в створених людиною повідомленнях).

Боти ж більше займаються поширенням певного контенту, насамперед, що стосується хаосу за кордоном.

Так, за інформацією дослідження, російськомовні боти створюють приблизно 70% всіх російських повідомлень про НАТО в країнах Балтії та Польщі. При цьому, близько 60% активних російськомовних облікових записів, імовірно, є автоматизованими.

Для порівняння, 39% англомовних облікових записів є ботами. Вони створювали близько 52% всіх англомовних повідомлень за період серпня-жовтня.

Нагадаємо, у багатьох інтелектуальних видах спорту роботи вже перевершили людини. Однак, як повідомляють російські ЗМІ, не все ще втрачено. Нещодавній турнір з популярної комп'ютерної гри StarCraft II, який пройшов в Сінгапурі, приніс впевнену перемогу людям. Команду машин представляли боти з Австралії, Норвегії, Південної Кореї і штучний інтелект Cherry-Pi виробництва дослідного центру Facebook Research Lab.

Крім того, впровадження цифрових технологій в усі сфери нашого життя робить нас не тільки сильніше, але і вразливими. Тепер кібератаки можуть призвести до жертв, не поступається справжнім терактів.

У зв'язку з цим США, наприклад, оновило свою концепцію національної безпеки, внісши в перелік загроз, які вимагають активного відповіді і кібератаки. За роки війни Україна зробила ряд кроків по зміцненню власної кібербезпеки, однак, про досконалість в цій сфері говорити ще рано.

Дивіться сюжет про НАТО

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", Хокінг передбачив два варіанти Кінця світу.