Тривалий час основною причиною суперечностей між Україною та Польщею були пошуково-ексгумаційні роботи на нашій території. Саме з цієї причини низці посадовців та культурних діячів заборонили в'їзд до сусідньої держави, але всі прізвища із так званого "чорного списку" не розголошували.

Мова йшла переважно про тих осіб, котрі перешкоджали "вирішенню історичного конфлікту".

Днями у цьому питанні почалися перші позитивні зрушення: під час зустрічі у Кракові обидві сторони нарешті домовилися про зняття мораторію на спільне проведення ексгумації.

Остаточно поставити крапку повинне узгодження на рівні віце-прем'єр-міністрів найближчим часом, що, за припущеннями дипломатів, допоможе зміцнити стратегічне партнерство та сприяння поверненню культурних цінностей.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Спланували також і візит Анджея Дуди до Харкова, у грудні поточного року та майбутній Саміт Східного партнерства 24 листопада в Брюсселі. Як зазначив у своєму Twitter керівник офісу президента Польщі Кшиштоф Щерський, адміністрація налаштована дружньо щодо майбутніх планів та взаємодії з Україною:

"Важлива розмова в межах польсько-українського президентського комітету; прийшов час для швидкої реалізації рішення про розблокування ексгумації та поліпшення співпраці", - підкреслив він.

Дивіться: Україна та Польща спробують налагодити відносини у Кракові

Як повідомляв портал "Знай.ua", Польща переконує інші країни Європейського Союзу відмовитися від поставок природного газу з Росії.