Рішення Польщі щодо заборони в'їзду секретарю Державної міжвідомчої комісії Святославу Шереметі безпідставне, тому найближчим часом владі доведеться відповідати за так звані "чорні списки українців" перед керівництвом Євросоюзу.

Таку позицію у своєму Facebook висловив директор Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В'ятрович.

Історик нагадав: саме відомство, яким керував Шеремета, несе відповідальність за виявлення могил, встановлення пам'ятників і пам'ятних знаків та ухвалення рішень в сфері культурних взаємин між країнами.

"Шеремета виконував функції секретаря в 2008-2010 роках, вдруге з 2014 року до сьогоднішнього дня. За його участю чимало проведено пошукових робіт і відкрито пам'ятників і меморіалів на виконання угод з Угорщиною, Туреччиною, Німеччиною, Чехією та тієї ж Польщею. Розпочато співпрацю з Італією і Словенією ", - зазначив В'ятрович.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

За його словами, подібний вчинок може бути спробою з боку Польщі показати всім свою байдужість до суперечностей між сусідніми державами.

"Саме таким чином її (польської влади – ред.) представники отримують для себе дешеві політичні дивіденди і навіть зберігають міністерські крісла. А мертві, на їхню думку, почекають. Заборона Святославу Шереметі на в'їзд в Шенгенську зону - свідоцтво того, що в брудну антиукраїнську гру польські політики намагаються втягнути Європу. Упевнений, за це їм доведеться відповідати перед європейськими структурами і втекти, як від питань про фашистські марші 11 листопада, не вдасться ", - підсумував директор УІНП.

Дивіться: Україна та Польща: конфлікт історичної пам'яті

Як повідомляв портал "Знай.ua", Польща підтвердила рішення про заборону в'їзду секретарю Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників АТО Святославу Шереметі.