Українці все частіше біжать за ліками від сезонних захворювань до аптеки з наближенням зими. Але від них можна відмовитись. Для цього варто вживати низку продуктів, які зміцнять імунітет та допоможуть не захворіти у зимовий період

Про це повідомляє Politeka. Ці продукти містять багато вітамінів та корисних речовин. До того ж вони значно смачніші, ніж ліки.

Болгарський перець

Цей овоч є прекрасним джерелом бета-каротину і фотохімічних речовин. А за вмістом вітаміну С, як не дивно, перець поступається тільки шипшині. Саме такий “вітамінний склад” дарує перцю іммунозміцнюючі властивості.

Найбільше вітамінів міститьсь в районі плодоніжки, яку на кухні зазвичай неакуратно відсікають і викидають.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Червона риба

Ще свіжі в пам’яті слова міністра соціальної політики Андрія Реви про те, що “українці дуже ненажерливі”. Якщо до цього поставитися з гумором, то можна навіть спробувати пожартувати над чиновником і підтвердити дане твердження витративши на їжу трохи більше, ніж зазвичай. Однією з найбільш вигідних покупок для вас може стати червона риба, яка легко засвоюється та сприяє покращенню роботи мозку.

Червона риба багата вітамінами. У ній міститься велика кількість вітамінів А і Е, білків. До складу риби також входить цінна жирна кислота омега — 3. Недавні дослідження показали, що люди з дефіцитом вітаміну D хворіють частіше і довше. І саме червона риба може заповнити цю нестачу.

Цитрусові

Лимон, апельсин, лайм, мандарини — представники сімейства цитрусових є незамінними джерелами вітаміну С. Він благотворно впливає на людський організм і зміцнює імунітет. До того ж, є головним двигуном життєдіяльності клітин.

Цитрусові багаті на фітонциди – натуральні біологічно активні речовини, які подібно до антибіотиків, здатні справлятися з хвороботворними бактеріями. Вони дозволять вам витримати важкий час застуд та інфекцій.

Також ефірні олії, які містяться в цитрусових не тільки рятують від простудних захворювань, але й поліпшують настрій і допомагають боротися з симптомами осінньої хандри, покращують сон.

Морква

Багато хто знає, що морква має цілющий потенціал. Корисні речовини, які входять до її складу, підвищують опір організму вірусам, допомагають при загальній слабкості.

Моркву можна натерти на тертці і їсти зі сметаною для кращого засвоєння. Надзвичайно смачний і корисний також морквяний сік. Але потрібно пам’ятати, що якщо ж ви вирішили використовувати моркву в якості гарніру або інгредієнта для будь-якої страви, то для збереження корисних властивостей готуйте її на пару.

Мигдаль

Американські вчені з Массачусетського університету провели дослідження щодо формування здорового імунітету, зокрема, впливу на нього вітаміну Е. Результати показують, що ключову роль для імунітету відіграє саме це речовина. Левова частка вітаміну Е міститься саме в мигдалі.

Він підтримує здатність клітин організму протистояти вірусам і бактеріям за рахунок зміцнення їх мембран. Так що вживання цього корисного горішка в рази знижує шанси підхопити застуду.

Імбир

Мало хто знає, що саме імбир вважається більш ефективним засобом у боротьбі з простудними інфекціями, ніж популярні цибуля і часник. В ньому міститься в 10 разів більше антивірусних речовин, які мають імуномодулюючу та протизапальну властивість. Він відмінно зігріває організм, підтримує тепловий баланс та виводить з організму токсини.

Гарбуз

Овоч багатий на вітаміни та мікроелементи - пектин, мінерали, рідкісні вітаміни Т і К. В ньому міститься й бета-каротин, який відповідає в організмі за створення вітаміну А. Саме цей мікроелемент допомагає білкам регулювати правильну взаємодію між клітинами, які посилюють опір імунної системи вірусам.

Гіркий шоколад

На думку британських вчених, гіркий шоколад — це саме те, що потрібно для зміцнення імунітету. У ньому малий вміст цукру і жирів. А за корисні властивості гіркого шоколаду відповідає какао, який є концентрований природним антиоксидантом. У його складі присутні Т-лімфоцити, які відповідають за специфічну імунну відповідь на подразники.

Крім того, шоколад багатий на теобромін, який допомагає тримати серцевий м’яз в тонусі і використовується при лікуванні легеневих захворювань.

Прянощі

Природні біологічно активні добавки, які здатні зробити нашу їжу цілющою і досконалою, також володіють лікувальними та профілактичними властивостями.

При приготуванні страв обов’язково додавайте різні спеції і прянощі: куркуму, лавровий лист, корицю, орегано, зелень петрушки і кропу, корінь селери. Ці прянощі не тільки доповнять смак страви, а й допоможуть підвищити імунітет.

Цибуля

Цей овоч, мабуть, є одним з найбільш цінних і корисних продуктів. Він має антисептичні і бактерицидні властивості, добре допомагає при простудних захворюваннях і вбиває віруси. Його використовують при нежиті і для профілактики інфекційних захворювань. Фітонциди цибулі вдихають при ангіні і запальних процесах в легенів.

Часник

Говорячи про імунітет і профілактику простудних захворювань, неможливо не згадати часник. Він є природним антибіотиком і містить в собі масу корисних і поживних речовин. Часник багатий кальцієм, фосфором, селеном, вітаміном С.

Важливо пам’ятати, що лікувальними властивостями володіє тільки сирий часник. Термічна обробка значно знижує його ефективність.

Зелень

Абсолютно вся зелень є джерелом корисних і поживних речовин. Петрушка, селера, зелена цибуля, салат, базилік – в них багато фолієвої кислоти, яка відіграє важливу роль в рості і розмноження клітин, що захищають нас від вторгнення непрошених хвороботворних мікроорганізмів.

Завдяки вмісту майже всіх вітамінів, кальцію, заліза і фосфору петрушка добре допомагає при застуді та грипі.

Гранат

Це не тільки смачний, але і корисний плід. У ньому міститься 6 цінних амінокислот. Саме тому він може замінити м’ясо. Крім того, до складу яскравого плоду входять інші корисні речовини і вітаміни: танін, цукор, клітковина, калій, натрій, кальцій, марганець, залізо, магній.

Не обійшлося і без вітаміну С, який добре зміцнює імунітет. А сік граната рекомендується пити при простудних і інфекційних захворюваннях як протизапальний і тонізуючий засіб.

Нагадаємо, раніше портал "Знай.ua" повідомляв, виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун назвала головні правила одужання для тих, хто захворів на грип.