Всі існуючі в світі смаки можна віднести до однієї або декільком категоріям із п'яти: солодке, солоне, кисле, гірке і розумом.

Нагадаємо, новий смак під назвою "умами" винесли в окремий смак вісім років тому. Це смак високобілкових речовин, що складається з глутамату натрію і амінокислот. У цього смаку є схожість з солоним, але він ближче до смаку "обволікаючий бульйонний".

Умами присутня в соєвому соусі, пармезані, шинці і морепродуктах.

Крім цієї дивної характеристики страв, вчені з Державного університету Орегона (США) упевнені в існуванні ще однієї конкретної смаку.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Цей смак пов'язують з потягом до високовуглеводним продуктів: хліба, пасти і картоплі. Раніше вважалося, що люди не могли розпізнати смак вуглеводів: вони так швидко розщеплюються, що залишається тільки солодкий післясмак.

Завдяки серії експериментів учені виявили, що деякі люди можуть досить точно визначити смак двох загальних вуглеводів в складі продуктів. Офіційна назва нового смаку - крохмальний, але його також описують як "борошняний" або "макаронний".

Дослідження припускає, що цей смак і є поясненням тяги людства до здоби і вікової історії споживання вуглеводних продуктів. Проте експертам потрібно провести серію досліджень, щоб визначити рецептори, які виловлюють новий смак.

Раніше ми писали про те, що не можна їсти під час грипу. Медики впевнені, що під час грипу людині не можна пити молочних продуктів та напоїв на його основі, оскільки існуючі в них молочні бактерії заважають організму швидко виводити патогенні компоненти, з цієї причини на період хвороби краще не налягати на цей продукт. До того ж, навіть якщо ви вже перехворіли на грип, то деякий час молоко краще не пити.

Раніше портал "Знай.uа" повідомив, що робот показав приклад двієчникам.